Mainos

Ympäristönhoidosta on tulossa maaseudulle uusi ammatti

Maisemanhoidosta ja ympäristötöistä on tulossa merkittävä ansiomahdollisuus maaseudulle.

Pohjois-Karjalassa tutkitaan parhaillaan millä hinnalla maatilat ja maallemuuttajat saadaan toteuttamaan ympäristönhoitotöitä. Kohteet kilpailutetaan tarjousten perusteella.

Jyrki Suikkanen hankki 200 vuotta vanhan autiotilan pari vuotta sitten. Pyöräilyliikettä pitäneestä yrittäjästä tuli maallemuuttaja.

- Haave olisi tietysti se että pystys asumaan täällä ja saamaan täältä toimeentulon ja tietysti se todennäköisesti tulee olemaan eri lähteistä mutta että ois osittain näistä ympäristönhoitotöistä tulevaisuudessa, Suikkanen kertoo.

Suikkanen raivaa umpeen kasvanutta tilaansa. Pusikoiden alta löytyvät entiset pellot ja vanha kulttuurimaisema. Laiduntamisessa apuna ovat lampaat ja hevoset. Pihapiiriä on tarkoitus hyödyntää myös erämatkailussa. Ympäristökeskus maksaa työstä korvausta, mutta elääkö sillä.

- Sanotaan, että ositain ainakin että ryteiköitä riittää täällä mitä raivata jos vain löytyy rahaa siihen.

Pohjois-Karjalassa on rahoitettu 35 kohdetta. Mukana on esimerkiksi aitausta, metsälaitumien hoitoa, jopa lampaiden vuokrausta. Ruisrääkän pesinnän onnistumiseksi kokeillaan uusia viljan korjuumenetelmiä. Kiinnostus ympäristötöihin on selvästi lisääntynyt.

Jyrki Suikkanen tekee töitä myös läheisen Kivinimen matkailutilan mailla. Palkan perusteena ovat maaseudun ympäristötuet ja niissä maksettavat hehtaarikohtaiset korvaukset.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.