Mainos

Ympäristön tila Euroopassa ei ole kohentunut

Euroopan maat ovat edistyneet päästöjen rajoittamisessa, mutta tämä on johtanut vain vähäiseen ympäristön tilan paranemiseen. Rajoitukset ovat olleet osin alimitoitettuja, ja joidenkin päästöjen vähentämisen vaikutukset näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua.

Euroopan ympäristökeskus julkaisi tänään raportin Euroopan ympäristön tilan kehittymisestä viime vuosina. Selvityksessä oli mukana 44 maan tiedot. Ensimmäinen vastaava selvitys ilmestyi kolme vuotta sitten. Raportti esitellään Euroopan ympäristöministereille kesäkuun lopulla Tanskassa.

Euroopan maat ovat onnistuneet parhaiten rikkidioksidin, lyijyn, otsonikerrosta tuhoavien aineiden sekä fosforin päästöjen vähentämisessä. Kasvihuoneilmiötä voimistavien kaasujen päästöt ovat jonkin verran vähentyneet. Tämä johtuu kuitenkin pääasiassa teollisuustuotannon rakennemuutoksesta, kuten siitä, että Itä-Euroopassa luovuttiin raskaasta teollisuudesta. Tulevaisuuden ennusteista raportissa tuodaan esille EU:n komission esittämä vaihtoehto, jonka mukaan Euroopan hiilidioksidipäästöt kasvavat kahdeksan prosenttia vuosina 1990-2010. Näin tapahtuu, jos tilanteen annetaan jatkua nykyisenkaltaisena. EU sitoutui Kiotossa viime vuoden lopulla kahdeksan prosentin kasvihuonekaasuvähennykseen.

Energian käyttö, joka on ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteongelmien aiheuttaja, on pysynyt Länsi-Euroopassa korkealla. Siirtymätalouden maissa energiankulutus on pudonnut runsaan viidenneksen vuodesta 1990, mutta sen oletetaan lisääntyvän uudelleen talouden elpymisen myötä. Suhteellisen alhaiset energiahinnat eivät ole raportin mukaan tarjonneet riittävästi kannustinta energian hyötysuhteen parannuksiin Länsi-Euroopassa. Jos fossiilisten polttoaineiden hinnat pysyvät alhaisina, tarvitaan entistä voimakkaampia poliittisia toimia parannusten saavuttamiseksi.

Vanhojen metsien kato jatkuu

Biologista monimuotoisuutta turmeleva kuormitus on kasvanut Euroopassa. Tämän takana on yhä laajamittaisempi maa- ja metsätalous ja maiseman pirstoutuminen, joka johtaa luonnollisten kasvuympäristöjen ja lajien eristäytymiseen. Monia luonnonsuojelualoitteita on tehty, mutta niiden täytäntöönpano on ollut hidasta. Raportin mukaan etenkin Itä-Euroopassa on suojelua tarvitsevia luonnontilaisia alueita.

Vanhojen luonnontilaisten ja luonnontilaisten kaltaisten metsien häviäminen jatkuu Euroopassa voimakkaana. Metsänhoidossa ja metsien käytössä ollaan siirtymässä metsien kestokyvyn mukaiseen käytäntöön, mutta niiden vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen ei raportissa ryhdytä vielä arvioimaan.

Maatalous ja liikenne avaintekijät

Raportissa nostetaan liikenne ja maatalous avainalueiksi, jotka vaikuttavat merkittävästi Euroopan ympäristöön. Liikenteen kasvu ja sen tarvitsema infrastruktuuri ovat lisänneet liikenteen ympäristöongelmia, vaikka joillakin alueilla, kuten pakokaasujen puhdistamisessa, onkin päästy eteenpäin. Julkinen liikenne on raportin mukaan häviämässä yksityisautoilulle kaikkialla Euroopassa.

Maataloudessa on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota ympäristöön, mutta tehtävää on vielä paljon. Ympäristönäkökohdat ovat yhä ainoastaan pieni osa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa, raportissa huomautetaan. Itä-Euroopan maatalouden rakenneuudistuksen ja uudenaikaistamisen vaikutuksia ympäristöön on raportin mukaan vaikea arvioida.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.