Mainos

Ympäristöministerit sopivat ilmanlaadun parantamisesta

EU:n ympäristöministerit pääsivät tänään kokouksessaan yhteisymmärrykseen kolmesta esityslistan kohdasta eli jätteiden käsittelystä kaatopaikoilla, liuottimista haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästörajoituksista teollisessa toiminnassa sekä pakettiautojen päästöjen rajoittamisesta.

Britannian ympäristöministeri Michael Meacher tähdensi lehdistötilaisuudessaan, että päätökset parantavat ilmanlaatua Euroopassa huomattavasti. Pakettiautojen päästöjä leikattaisiin 40 prosenttia ja liuottimista haihtuvia päästöjä jopa 60 prosenttia. Kokouksessa oli esillä myös Euroopan autoteollisuuden (ACEA) esitys hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. EU haluaisi vähentää uusien henkilöautojen päästöjä 120 grammaan kilometriä kohden vuoteen 2005 mennessä ja autoteollisuus on tarjonnut alentamaan henkilöautojen päästöjä 140 grammaan kilometriä kohden.

Meacherin mukaan kokous suhtautui periaatteessa hyväksyvästi ACEA:n ehdotuksiin, mutta joitakin kohtia sopimuksessa on vielä hiottava. Ministerit keskustelivat myös unionin ilmastostrategiasta, joka pohjautuu Kioton ilmastokokouksen päätöksiin. Mm. EU-maiden lopullisesta päätöksestä päästöjen jakamiseksi jäsenmaiden kesken on määrä jatkaa keskustelua kesäkuun kokouksessa, kertoi ympäristöministeri Pekka Haavisto tänään illalla. Haaviston mukaan Suomelle oli tärkeää, että kokouksen päätelmiin saatiin vakuutus siitä, että viime vuonna sovitut periaatteet ns. taakanjaosta ovat edelleen voimassa.

Periaatteiden mukaan taakanjaossa on otettava huomioon jo toteutetut toimenpiteet päästöjen rajoittamiseksi, jokaisen maan erityistekijät sekä päästövähennysten kustannukset. Jätteiden käsittelystä kaatopaikoilla ministerit sen sijaan pääsivät sopuun. Tarkoituksena on vähentää jätteen kaatopaikkakäsittelystä aiheutuvia terveys- ja ympäristöhaittoja. Tiukat ympäristönsuojeluvaatimukset tukisivat samalla jätehuollon yleistä kehittämistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.