Mainos

Ympäristöministeriöltä oma energiaveroselvitys

Keskustelu ydinvoimasta kiihtyy. Ympäristöministeri Hassin julkistaman selvityksen mukaan lisäydinvoimalla tuotettu sähkö tulee arvioitua kalliimmaksi.

Ympäristöministeriön VATT:illa ja VTT:llä teettämän selvityksen mukaan energiaveroja on korotettava tuntuvasti aiempia arvioita enemmän, jos sähkön käytön kasvua rajoitetaan siten kuin hallituksen ydinvoimaperiaatepäätökseen liitetyssä lausumassa edellytetään.

Lausuman mukaan sähkön kulutus ei saa uuden ydinvoimalan myötä kasvaa sen enempää kuin muissakaan vaihtoehdoissa. Ympäristöministeriö Satu Hassi on jo aiemmin ollut sillä kannalla, että kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen esityksestä periaatepäätökseen liitetty lausuma kutistaa ydinvoiman taloudelliset edut olemattomiin. Nyt valmistunut selvitys vahvistaa hänen mielestään tätä käsitystä.

-Se osoittaa hyvin selvästi, että lausuma muuttaa olennaisesti kansallisen ilmasto-ohjelman pohjana olevien taloudellisten vertailujen perusteita, Hassi sanoi.

Myös puheet sähkön hinnan pitämisestä kurissa ydinvoiman avulla muuttuvat Hassin mielestä perättömiksi, jos sähkön kulutusta on samaan aikaan rajoitettava energiaveroja nostamalla.Ydinvoimaa ajetaan kuitenkin perusteilla, joissa sähkönkulutuksen ennustetaan kasvavan nopeammin kuin missään hallituksen ennusteissa, Hassi huomautti mm. SAK:n laskelmiin viitaten.

Hassi torjui väitteet, että hän olisi selvityksen tilatessaan syyllistynyt "sooloiluun" ja ihmetteli, miksi periaatepäätökseen liitetyn lausuman vaikutuksia ei haluttaisi selvittää, jos hallituksen enemmistö todella on siihen sitoutunut. Hän sanoi myös pitävänsä tervetulleena, jos kauppa- ja teollisuusministeriö teettää asiasta omat laskelmansa asiasta.

-Silloin olen saavuttanut jo valtioneuvoston istunnossa esittämäni tavoitteen, että yhdessä selvitetään asian vaikutukset, Hassi sanoi.

Sähkövero kolminkertaiseksi


Hallituksen viime keväänä eduskunnalle esittämä kansallinen ilmasto-ohjelma tarjoaa Suomen energiahuollolle kaksi vaihtoehtoa. Niistä toisessa kivihiili korvataan maakaasulla, toisessa rakennetaan lisää ydinvoimaa. Energiaverotusta on kummankin vaihtoehdon mukaan nostettava vuoteen 2010 mennessä, maakaasumallissa 1,9-kertaiseksi ja ydinvoimavaihtoehdossa 1,6-kertaiseksi nykytasosta.

VATT:n ja VTT:n nyt tekemien laskelmien mukana veroja pitää kuitenkin ydinvoimavaihtoehdossa korottaa tuntuvasti enemmän, jos sähkön kulutusta samalla halutaan rajoittaa. Jos hiilidioksidiveroa ja sähköveroa korotetaan prosenttimääräisesti yhtä paljon, sähköveroa pitäisi nostaa 2,6-kertaiseksi. Tässä mallissa päästöt vähenisivät jopa enemmän kuin Kioton sopimus vaatii.

Toisessa vaihtoehdossa veroja nostetaan eri tahdissa siten, että sekä hiilidioksidipäästöt että sähkön kulutus asettuvat tavoitellulle tasolle. Silloin sähköveroa pitäisi nykytasosta korottaa 3,4-kertaiseksi.

Sähkön kulutuksen rajoittaminen kutistaisi myös ydinvoima- ja maakaasuvaihtoehtojen kansantaloudellista vaikutusta. Kansallisen ilmasto-ohjelman mukaan maakaasuvaihtoehto laskisi kansantuotetta vuonna 2010 noin 0,2-0,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin ydinvoimamalli, mutta nyt tehdyn laskelman perusteella ero supistuisi 0,1-0,2 prosenttiyksikköön.

Kotitaloutta kohti arvioitujen kustannusten määrä kasvaisi 500-1500 markalla vuodessa ja ero ydinvoimavaihtoehdon hyväksi kaventuisi 900-1300 markasta 300-600 markkaan kotitaloutta kohti.

Laskelmissa ei ole otettu huomioon mm. maakaasuvaihtoehtoon sisältyvien hiilenkäyttökieltojen kustannusvaikutuksia eikä tuontienergian hinnassa tai määrässä tapahtuvia muutoksia.

Tutkimuksen tekijät, VATTin tutkimusjohtaja Juha Honkatukia ja VTT:n tutkija Juha Forsström ovat aiemmin osallistuneet myös kansallisessa ilmasto-ohjelmassa olevien laskelmien tekoon.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.