Mainos

Ympäristöministeriö vauhdittaa luonnonsuojelualueiden muodostamista

Ympäristöministeriö aikoo vauhdittaa yksityisten luonnonsuojelualueiden muodostamista laajentamalla tarjouskilpailupilottia lähes koko maahan. Lisävauhtia antaa myös se, ettei yksityisomistukseen jäävistä luonnonsuojelualueista kanneta perintöveroa. Suojeluun halutaan eritoten vanhoja metsiä.

Läänin luonnonsuojeluneuvoksen virasta eläkkeelle jäänyt Ilkka Sten on tyytyväinen siihen, että ympäristöministeriö vauhdittaa tarjouskilpailulla yksityistä luonnonsuojelua.

- Tämmöinen vapaaehtoinen suojelu olisi se linja, jota pitkin maanomistajat haluaisivat viedä asiaa eteenpäin. Toisaalta tärkeää ovat myös sellaiset alueet, joissa on selvitetty ne luontoarvot, että tämä on yksi tärkeä lisä siinä suojelualueitten ketjussa, Sten toteaa.

Ilkka ja Leena Sten itse suojelivat vapaaehtoisesti Mikkelin Laitialassa sijaitsevan talonpoikaistilansa. Valtio maksoi menetetystä hakkuumahdollisuudesta korvauksen.

- Jos mahdollisesti suojeltavaa aluetta on tarjolla, johon me voidaan käyttää tämä, niin se käytetään, Sten sanoo.

Tila jää pihapiireineen ja hakkaamattomine metsineen ilman veroseuraamuksia myös Stenien jälkipolven omistukseen.

- Tässä on tämäkin erittäin hyvä seikka, että nyt näistä ei tule perintöveroa ja silloin ei tarvita hakata, eikä tarvita siihen raha, sanoo Leena Sten.

Ympäristöministeriöllä on käytössään 5,5 miljoonaa euroa tarjouskilpailun toteuttamiseen ensi vuonna. Pilotti toi Itä-Uusimaalta, Pohjois-Savosta ja Lounais-Lapista 30 tarjousta. Nyt selkeänä painopisteenä on saada vanhoja metsiä mahdollisimman paljon suojeluun.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 05.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.