Mainos

Ympäristöministeriö: Suomeen 4-5 kansallista kaupunkipuistoa

Ympäristöministeriön kaavailujen mukaan ensimmäiset suomalaiset kaupunkipuistot voitaisiin perustaa vuonna 2000. Ministeriö on alustavasti tutustunut kaupunkien ehdotuksiin, joita ovat lähettäneet ainakin Helsinki, Turku, Tampere ja Hämeenlinna sekä Oulu, Lahti, Porvoo ja Heinola.

Ympäristöministeriö kertoi kansallisista kaupunkipuistoista tänään Helsingissä maailman ympäristöpäivän tilaisuudessa. Ensi vaiheessa kaupunkipuistoja on tarkoitus perustaa neljästä viiteen. Ministeriö muistutti, että valmisteilla olevaan maankäyttö- ja rakennuslakiin sisältyy mahdollisuus kaupunkipuistojen perustamiseen.

Ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi juhlassa, että kansallisista kaupunkipuistoista löytyvät ne maa- ja rantareservit sekä historiallinen kerroksellisuus, jotka tarvitaan kaupunkilaisten ulkoisiksi olohuoneiksi. Kansallisen kaupunkipuiston kriteerejä kuvataan tiukoiksi. Kaupunkipuiston aseman voisivat saada hakemuksesta vain ne kaupungit, joissa on säilynyt ja joissa halutaan säilyttää luonnon- ja kulttuuriperinnön näkökulmasta valtakunnallisesti arvokkaita viheralueita ja historiallisia ympäristöjä.

Maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Tukholmaan vuonna 1995. Muista Pohjoismaista ainakin Tanska ja Norja valmistelevat Suomen lisäksi kansallisten kaupunkipuistojen perustamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.