Ympäristökriisin yllättävä tulos – Talvivaara saanut tuhansia uusia omistajia

Keskellä ympäristökriisiä painiva Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on saanut loka-marraskuun aikana lähes 3 000 uutta omistajaa.

Kaivosyhtiöllä oli tänään 55 082 omistajaa, kun heitä lokakuun alussa oli runsaat 52 300. Vajaan kahden kuukauden aikana yhtiö sai 2770 uutta osakkeenomistajaa.

– Se kertoo, että meillä on kuitenkin paljon tukijoita. Omistajat ovat nähneet, että meidän pörssikurssia painaa väärät asiat ja he näkevät tässä hyvän mahdollisuuden, arvioi toimitusjohtaja Pekka Perä tänään MTV3 uutisille.

Mutta ovatko uudet omistajat yhtiön todellisia ystäviä vai keinottelijoita, jotka aikovat netota yhtiön ympäristökatastrofilla?

– Uskon, että he ovat oikeita ystäviä. Me on saatu paljon palautetta ja kannustusta. Se on kovin erilaista kuin negatiivinen mediajulkisuus, Perä muotoilee.

Omistajat moittivat Niinistöä

Monet entiset osakkeenomistajat ovat olleet yhteydessä yhtiöön ja sen johtohenkilöihin pörssikurssin syöksyessä. Perän mukaan se on ymmärrettävä huoli.

– Julkinen keskustelu on vaikuttanut pörssikurssiin ja se huolestuttaa omistajia. Tietenkin suurin tekijä on ollut meidän oma toiminta ja epävarmuus tuotannosta, mutta julkisuudella on ollut oma vaikutuksensa.

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) kommenteista Talvivaaran kipsisakka-altaan vuotoon liittyen on kanneltu viranomaisille. Perän mukaan omistajilta on tullut palautetta, jossa on hämmästelty ministerin yksipuolisuutta.

– Niinistön toiminta on herättänyt omistajissa ärtymystä, siitä on tullut kyllä viestiä. Minä luulen, että Talvivaaran omistajat tuskin muutenkaan äänestävät Niinistöä, Perä tykittää.

Lupaehdot kiristyvät

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö olettaa Perän mukaan, että viranomaisten toiminta tulee olemaan entistä tarkempaa meneillään olevan ympäristölupakierroksen aikana.

– Se on luonnollista. He ovat olleet vielä kovemman julkisen paineen alla kuin me. Minulla ei ole pahaa sanottavaa viranomaisista. Päinvastoin he ovat toimineet julkista painetta vastaan.

Mutta mitä tapahtuu, jos kaivoksen laajennuksen ympäristölupaehdot kiristyvät olennaisesti, kaatuuko koko laajennushanke?

– Ei kaadu, tuskin merkittävästi edes viivästyy. Me tulemme toimeen ilman laajennustakin, mutta jos yritys ei kasva, se näivettyy, Perä määrittelee yhtiön tavoitteen.

"Uutisissa ollut virheitä"

Perä sanoo olevansa virkeämmässä kunnossa kuin aloittaessaan toimitusjohtajana kaksi viikkoa sitten.

– Silloin oli akuutti kriisi päällä ja oli väsymystä. Nyt tilanne on rauhoittunut ja tässä on päässyt välillä lepäämäänkin.

Tärkeimpänä tehtävänään Perä pitää henkistä tsemppausta ja toimintaedellytysten luomista oman väen keskuudessa.

– Tämä on ollut raskasta aikaa talvivaaralaisille. Huoli tulevaisuudesta ja työpaikoista on ymmärrettävää.

Talvivaaralaisia harmittaa median uutisoinnissa olleet muutamat keskeiset virheet.

– Siellä on väitetty tapahtuneen esimerkiksi sellaisia kemiallisia reaktioita, jotka eivät ole edes mahdollisia, Perä puuskahtaa.

– Me ei syytetä tästä mediaa. Tämä tilanne on meidän aiheuttama. Se harmittaa, että muutamat tärkeät yksityiskohdat on uutisoitu huonosti ja siitä on tullut jopa poliitikoille väärä käsitys.

Miksi kaivosyhtiö ei ole sitten lähtenyt oikomaan vääriä tietoja?

– Ei ole ehditty, uutisia on ollut niin paljon.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Kymmenen uutiset 28.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat