Mainos

Ympäristökeskus haluaa valmiuden torjua öljykatastrofeja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) on laatinut suunnitelman suurten öljyvahinkojen torjunnan kehittämiseksi. Kymmenvuotissuunnitelman kustannusarvio lähentelee 400 miljoonaa euroa.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut SYKEn yli-insinööri Kalermo Jolma kertoo, ettei Itämeren valtioilla ole tällä hetkellä valmiutta torjua kuin keskisuuria vahinkoja.

- Isojen vahinkojen torjuntaan ei ole kykyä. Puolustusrakennetta on rakennettava portaittain, Jolma selventää SYKEn suunnitelmaa.

Selvitys koskee ensisijaisesti merellä ja saaristossa tapahtuvan suurvahingon torjuntaa ja torjunnan kehittämistä. Suomen öljyntorjuntavalmius on rakennettu useiden toimijoiden tehokaan yhteistyön ja kaluston monikäyttöisyyden pohjalle.

Suurimmat puutteet Suomen kannalta ovat Suomenlahden meritorjuntakapasiteetissa. Ongelman ratkaisemiseksi olisi ympäristökeskuksen mukaan tärkeää saada Venäjä ja Viro ottamaan nykyistä enemmän vastuuta alueen öljyntorjuntavalmiuden kehittämisestä.

Rahoitus vielä epäselvä

Suunnitelman mukaan ensiksi hankittaisiin kaksi suurehkoa laivaa ja peruskorjattaisiin yksi nykyisistä aluksista. Lisäksi hankittaisiin avomeripuomeja ja torjuntaveneitä pelastuslaitoksille.

- Jos vahinko sattuu, ihan jokainen merellisistä viranomaisista on velvollinen aloittamaan torjuntatyöt. Suomen ympäristökeskus asettuu siinä johtajaksi määräämällä torjuntatoimen johtajan, Jolma kertoo.

Öljyntorjuntavalmiuden kehittäminen tulisi maksamaan kokonaisuudessaan 382 miljoonaa euroa. Siitä valtion osuus kahdeksana vuonna olisivat yhteensä 206 miljoonaa euroa. Loput rahat tulisivat korotetusta öljysuojamaksusta, mikä tietäisi korotusta myös öljyn ja energian hintaan.

- Nykyisellään öljysuojamaksu ei riitä, se on 50 senttiä tonnilta. Se pitäisi korottaa 1,5 euroon tonnilta, Jolma kertoo.

Jolma kuitenkin painottaa, että öljyvahingot ovat yhtä harvinaisia kuin lentokoneonnettomuudet. SYKEn kokonaisselvityksen mukaan öljyntorjuntavalmius olisi tarvittavalla tasolla vuonna 2018.

Katso yli-insinööri Kalermo Jolman haastattelu (Huomenta Suomi 24.02.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.