Mainos

Ympäristökeskus haluaa estää jättiputken leviämisen

Suomen ympäristökeskus SYKE tahtoo estää puutarhojen koristekasveina käytettävien jättiputkien leviämisen luontoon. Ympäristökeskus ja luonnontieteellisen keskusmuseo jättivät asiasta ehdotuksen ympäristöministeriölle tänään.

Ehdotuksessa kiellettäisiin kahden luonnollemme vieraan jättiputkilajikkeen myynti, istutus ja levittäminen koko maassa. Kielto koskisi kaukasianjättiputkea (Heracleum mantegazzianum) ja persianjättiputkea (Heracleum persicum), joita on vähittäismyynnissä.

Ympäristökeskus perusteli esitystään sillä, että maahantuodut jättiputket uhkaavat levitessään sekä luonnon monimuotoisuutta että ihmistä. Jättiputket ovat ihmiselle vaarallisia, sillä niiden erittämä neste voi auringon uv-säteilyn vaikutuksesta aiheuttaa iholle palohaavan kaltaisia rakkuloita. Ainakin lapset on hyvä pitää aurinkoisella säällä kaukana jättiputkista, ympäristökeskus arvioi.

Luonnon monimuotoisuutta jättiputket kaventavat syrjäyttämällä alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä. Jättiputket ovat levinneet luontoon nopeasti, sillä niillä on suuri siementuotanto.

Ympäristökeskus ja keskusmuseo vetosivat esityksessään luonnonsuojelulakiin, joka kieltää vieraiden kasvilajien istutuksen tai kylvön luontoon. Ympäristöministeriö voi määräyksellä rajoittaa haitallisten kasvilajien leviämistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.