Mainos

Ympäristökeskuksella edessä mittava laskentaurakka

Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen asetuksen mukaan jokaisen haja-asutusalueen kiinteistön haltijan on teetettävä selvitys kiinteistön jätevesijärjestelmästä.

Suomen ympäristökeskuksella on edessään mittava urakka, kun se ryhtyy selvittämään, kuinka paljon jätevesiselvityksiä on tähän mennessä tehty.

Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen asetuksen mukaan jokaisen haja-asutusalueen kiinteistön haltijan on teetettävä selvitys kiinteistön jätevesijärjestelmästä. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, paljonko selvityksiä on tehty tai onko niitä kaikissa kunnissa tehty laisinkaan.

Suomen Ympäristökeskus ryhtyy vielä tässä kuussa kartoittamaan jätevesiselvitysten tilannetta.

Vuonna 2004 voimaan tulleen asetuksen valmistelutyöryhmä esitti, että kunnat velvoitettaisiin valvomaan selvitysten toimittamista määräajassa. Kunnat eivät velvoitetta hyväksyneet. Ne vetosivat muun muassa resurssien puutteeseen.

- Nyt olemme tilanteessa, jossa kukaan ei tiedä, mikä jätevesiselvitysten tilanne lopulta on, Suomen Ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Erkki Santala kertoo.

Ympäristöministeriön työrukkasena toimivaan Suomen Ympäristökeskukseen on vastikään palkattu projektityöntekijä selvittämään asiaa. Laskelmien on määrä olla valmiina ensi keväänä.

800 000 selvitysvelvollista

Talousjätevesiasetuksen mukaan vesivessallisilla kiinteistöillä oli kuluvan vuoden alkuun asti aikaa tehdä jätevesiselvitys.

Vesivessattomilta kiinteistöiltä selvitystä odotetaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Suomen Ympäristökeskuksen mukaan selvitysvelvollisia kiinteistöjä on Suomessa yhteensä noin 800 000. Niistä viemäriverkoston ulkopuolella olevia kiinteistöjä on noin 350 000 ja vapaa-ajan kiinteistöjä noin 450 000 kappaletta.

- Arviomme mukaan vain pieni osa kunnista on lähestynyt asukkaitaan asialla. Me emme voi kuntia patistella sen paremmin kuin Kuntaliittokaan, jonka kanssa olemme nyt laskentatyössä ryhtyneet yhteistyötä tekemään, Erkki Santala toteaa.

Santalan mukaan jätevesihuollon kuntoon saattamisessa ollaan joka tapauksessa pahasti jäljessä tavoitteista. Asetuksen mukaan jätevesijärjestelmien pitäisi olla kaikin puolin kunnossa vuoteen 2014 mennessä.

- Noista 800 000 selvitysvelvollisesta kiinteistöstä jopa 250 000 vaatisi toimenpiteitä. Uusia jätevesijärjestelmiä pitäisi tässä maassa rakentaa siis useita kymmeniätuhansia per vuosi. Aika reilusti ollaan aikataulusta jäljessä, Santala päättelee.

Vastuu kiinteistön omistajalla

Jätevesiasetuksen noudattamisesta lopullinen vastuu on kiinteistön omistajalla. Kuntien välillinen rooli tiedon levittäjänä on kuitenkin merkittävä.

- Ne kunnat, joilla resursseja on, ovat pystyneet tätä asiaa paremmin viemään eteenpäin, Kuntaliiton ympäristölakimies Leena Eränkö toteaa. Hänen mukaansa vastuu kuuluu kuntalaisille.

Eränkö neuvoo kuntia hoitamaan jätevesikysymyksissä kuntoon ongelma-alueet ja herkät kohteet sekä ennen muuta priorisoimaan asioiden tärkeyden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.