Ympäristöjärjestöt tuomitsevat EU:n ilmastopaketin

Ympäristöjärjestöt ovat tuominneet EU:n ilmasto- ja energiapaketin, koska se sallii jäsenmaiden ulkoistaa yli puolet päästövähennyksistä oman maan rajojen ulkopuolelle. Ympäristöjärjestöjen mielestä EU-maiden pitäisi vähentää päästöjä omassa maassaan. Suomi aikoo toteuttaa ulkomailla reilun kymmenesosan (13%) tarvittavista päästövähennyksistä.

Kun teollisuusmaat osallistuvat erilaisiin päästövähennyshankkeisiin kehitysmaissa, ne saavat vastineeksi päästövähennyksiä. Samalla pienenee päästövähennystarve omassa maassa.

EU:n tuore energia- ja ilmastopaketti sallii jäsenmaiden ulkoistaa yli puolet päästövähennyksistä. Tämä ei kelpaa ympäristöjärjestöille.

- Meidän pitäis panostaa täällä energiatehokkuuteen ja uusiutuviin energianlähteisiin. Jos nyt ulkoistetaan päästövähennyksiä muualle maailmaan, me ei muuteta yhteiskuntaa (-13:24) sillä tavalla kuin muutos pitäis olla, sanoo Suomen luonnosuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius.

Suomi on osallistunut jo 12 päästövähennyshankkeeseen oman maan rajojen ulkopuolella ja parhaillaan neuvotellaan parista uudesta hankkeesta.

- Nämä ovat pääasiassa uusiutuvan energian hankkeita, tuulivoimaa, pienvesivoimaa, kaatopaikkakaasujen talteenottoa ja aurinkokeittimiä, tarkentaa Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Juha Seppälä.

Nykyiset hankkeet tuottavat Suomelle päästövähennyksiä yhden vuoden päästövähennystarpeen verran. Jatkossa Suomi suunnittelee toteuttavansa reilun kymmenesosan päästövähennyksistä ulkomailla. Tähän houkuttelee raha.

- Ulkomailla toteutettavat päästövähennyshankkeet ovat suhteessa edullisempia kuin Suomessa, Seppälä sanoo.

Ympäristöjärjestöjen mielestä hankkeet kehitysmaissa eivät ole aina onnistuneet.

- Erilaisten selvitysten mukaan näyttää siltä, että kehitysmaat eivät oel hyötyneet ynäistä hankkeista, Stranius puolestaan muistuttaa. - Ilman muuta on hankkeita, joissa olisi toivomisen varaa.

- Ainakin suuri osa päästövähennyksistä on täysin kaikki kestävän kehityksen kriteerit sun muut täyttäviä, Seppälä linjaa.

Ongelmaksi voi muodostua se, että sopivia päästövähennyshankkeita kehitysmaissa ei riitä kaikille halukkaille.

- Kilpailu tästä sitten todennäköisesti kovenee, kun vähennystavoitteet kiristyvät.

Tähän mennessä Kioton ilmastosopimuksessa mukana olevat maat ovat toteuttaneet yli tuhat päästövähennyshanketta ulkomailla.

Lue myös:

    Uusimmat