Mainos

Ympäristöjärjestöt: Stora Enson sellukattiloissa ikivanhaa aarniopuuta

Ympäristöjärjestöt Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto väittävät, että suomalainen selluteollisuus käyttää edelleen koskemattomia aarniometsiä raaka-aineenaan.

Stora Enson ympäristöpäällikkö Pekka Kallio-Mannila myöntää, että yhtiön sellukattiloihin on saattanut joutua myös vanhaa aarniopuuta. Hän kuitenkin painottaa, että kyseessä ovat vain jotkut yksittäiset puut. Kiistanalaisilta alueilta Lapista on tuotu Stora Enson käyttöön muutamia tuhansia kuutiometrejä puuta.

- Metsähallitus on ilmoittanut, että siellä hakatut puut ovat 80-vuotiaita, osa 140-200-vuotiaita. Eivät ne kovin vanhoja ole. Vanhoja aarniopuita me emme tarvitse eikä tuotantomme perustu tällaisiin vanhoihin metsiin. Ne yksittäiset vanhat puut olisi kyllä hyvä jättää hakkuiden yhteydessä pystyyn, Kallio-Mannila sanoo.

Kyllästyneen oloinen Kallio-Mannila kertoo, että kiista ympäristöjärjestöjen ja metsäyhtiön välillä on jatkunut jo pitkään.

- Nämä kampanjat toistuvat joka vuosi. Kyllä Metsähallituksen pitäisi panostaa parempaan dialogiin järjestöjen kanssa.

Näytteissä jopa yli 300-vuotiaita mäntyjä

Järjestöt ovat keränneet näytteitä yli 300-vuotiaista männyistä, jotka on hakattu Lapista Stora Ensoa varten. Järjestöjen mukaan metsähallitus on tänä talvena hakannut neljää vanhan metsän aluetta, jotka kuuluvat Suomen suurimpiin suojelemattomiin koskemattoman vanhan metsän alueisiin.

Hakkuut ovat pirstoneet yhteensä noin 1800 hehtaaria valtion omistamaa vanhaa metsää.

- On uskomatonta, että aikana, jolloin metsäteollisuus on supistanut tuotantoaan rajusti, otetaan vielä uutta aiemmin koskematonta metsäalaa käyttöön. Sellupuupinoon oli kasattu 1600-luvun puolella syntyneitä puita. Tällaiset ikivanhat metsät ovat Euroopan mittakaavassa ainutlaatuisia, ja niiden tuhoaminen kertakäyttötuotteisiin on häpeällistä, sanoo Risto Mustonen Luonto-Liitosta.

Ympäristöjärjestöt ovat rajanneet kartoille kahdeksan aarniometsäkohdetta, jotka ovat Inarin eteläpuolisen Suomen laajimmat suojelemattomat erämaisen vanhan metsän kokonaisuudet.

Alueet sijoittuvat Lappiin Kittilän, Sodankylän, Savukosken ja Sallan kuntiin. Alueista neljää on hakattu tämän talven aikana. Yhteensä alueilla on hakattavaa metsämaata noin 33 000 hehtaaria, mikä vastaa noin promillea Suomen metsistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.