Mainos

Ympäristöjärjestöiltä välttävä arvosana hallitukselle

Ympäristöjärjestöt antavat Matti Vanhasen hallituksen ensimmäisen vuoden ympäristöpolitiikalle kokonaisarvosanan välttävä. Parhaiten hallitus on pärjännyt ilmastopolitiikassa. Sen sijaan metsien ja vesien suojelussa sekä luonnonvarakysymyksissä hallitus jätetään luokalle.

Yhteisessä tiedotteessaan Birdlife, Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Natur och Miljö ja Suomen luonnonsuojeluliitto katsovat, että hallituksen päätöksentekoa ympäristöasioissa on leimannut sekavuus ja mielivaltaisuus.

Vaikka ilmastopolitiikassa on tapahtunut selkeä käänne parempaan aikaisempiin hallituksiin verrattuna, energiapolitiikassa ilmastopoliittisten tavoitteiden käytännön toteutus on niiden mukaan yskinyt pahasti.

-Esimerkiksi turpeen osalta vastaavat ministerit eivät ole hyväksyneet sitä tieteellistä tosiasiaa, että turpeen energiakäyttö on ilmastonmuutoksen kannalta kivihiiltäkin pahempi polttoaine.

-Sen sijaan hallitus hakee turpeelle jopa vahvempaa asemaa Suomessa ajamalla turvedieselin hyväksymistä EU:n uusiutuvan energian tavoitteeseen, järjestöt toteavat.

Turpeen energiakäytön jatkaminen sotii niiden mukaan Suomen ilmastotavoitetta vastaan sekä kiihdyttää vesistöjen rehevöitymistä ja tuhoaa suoluontoa peruuttamattomasti.

Hallituksen syntilistaan luetaan myös puheet Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentamisesta ja koskiensuojelulain purkamisesta. Tuulivoimaan hallitus on suhtautunut vähätellen ja hidastellen. Suomen jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ovat edelleen uhattuna.

Suurpetojen salametsästys on ympäristöjärjestöjen mukaan suuri ongelma, eikä maatalouden ravinnepäästöjen vähentämiseksi ole myöskään tehty mitään käytännön toimenpiteitä. Jätteitäkin syntyy entiseen malliin, eikä kierrätys järjestöjen mukaan toimi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.