Ympärileikkausjupakka etenee korkeimpaan oikeuteen

Suomen laissa ei ole säännöksiä uskonnollisten ja kulttuuristen perinteiden vuoksi tehtävistä poikien ympärileikkauksista. Asiaa koskeva lakiluonnos on seissyt sosiaali- ja terveysministeriössä jo tovin.

Poikansa ympärileikkauttaneen äidin pahoinpitelysyyte etenee korkeimman oikeuden punnittavaksi. Korkein oikeus on myöntänyt asiassa valitusluvan. Valituslupaa haki johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen Tampereelta.

Tapauksessa on kysymys siitä, syyllistyikö muslimiäiti pahoinpitelyyn teettäessään pojalleen ympärileikkauksen palkkaamallaan tuntemattomaksi jääneellä lääkärillä.

Turun hovioikeus totesi maaliskuussa antamassaan ratkaisussa, ettei äiti syyllistynyt pahoinpitelyyn järjestäessään pojalleen uskontonsa mukaisen ympärileikkauksen.

Tampereen käräjäoikeus puolestaan katsoi viime vuoden heinäkuussa, että teko täytti Suomen lain mukaiset pahoinpitelyn tunnusmerkit. Äiti jätettiin kuitenkin tuomitsematta.

Lakiluonnos seisoo ministeriössä

Käräjäoikeus piti asiaa koskevaa oikeudellista tilaa epäselvänä ja viranomaiskäytäntöä sekavana. Se totesi, että lääkärin tekemää ympärileikkausta on vastaajan näkökulmasta epäilemättä vaikea mieltää pahoinpitelyksi, varsinkin kun täysin samanlaisia leikkauksia tehdään jatkuvasti terveydellisistä syistä. Käräjäoikeus katsoi, että äidin erehtyminen oli kokonaisuutena arvioiden ilmeisen anteeksiannettavaa.

Turun hovioikeus taas perusteli vapauttavaa päätöstään muun muassa sillä, että ympärileikkauksen oli tehnyt ammattitaitoinen lääkäri. Hovioikeus vetosi myös sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotukseen, jonka mukaan Suomeen pitäisi säätää poikien ympärileikkaukset salliva laki.

Samaiseen työryhmän mietintöön viittasi myös valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä kesällä 2004, kun hän päätti olla nostamatta syytteitä Kuopiossa kotioloissa ympärileikattujen muslimipoikien tapauksessa.

Suomen laissa ei ole tätä nykyä erillisiä säännöksiä uskonnollisten ja kulttuuristen perinteiden vuoksi tehtävistä poikien ympärileikkauksista. Asiaa koskeva lakiluonnos on seissyt sosiaali- ja terveysministeriössä jo tovin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat