Ympärileikkauksista kiivas keskustelu – Yhdysvalloissa suositaan, Euroopassa varoitellaan

Euroopassa ympärileikkaus on suhteellisen harvinainen ilmiö ja liittyy lähinnä juutalaiseen ja Islamin uskoon. Vain noin 5 - 10 prosenttia poikalapsista ympärileikataan.

Sen sijaan Yhdysvalloissa ympärileikkaus on hyvin tavallinen operaatio, joka tehdään noin 55 prosentille poikalapsista.

Pojan ympärileikkaus on operaatio, jossa esinahka poistetaan kokoaan tai osittain. Leikkaus tehdään yleensä muutaman viikon iässä uskonnollisista tai kulttuurisista syistä, ja se muuttaa sukuelimet pysyvästi.

Sekä islamilainen että juutalainen usko vaatii poikien ympärileikkauksia, mutta ikä jossa leikkaus tehdään, vaihtelee jonkin verran. Juutalaispojat leikataan yleensä muutamien päivien tai viikkojen ikäisinä, muslimipojat tavallisesti vasta muutamaa vuotta vanhempina.

Suomalaisjärjestöt vastustavat leikkauksia

Useiden asiantuntijoiden mukaan genitaalien leikkaus ei-lääketieteellisistä syistä loukkaa lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta ja voi vaikuttaa muun muassa myöhempään seksuaalielämään. Näin totesivat MTV Uutisille muun muassa Sexpo-säätiö ja Mannerheimin lastensuojeluliitto. Myös lääkäriseura Duodecim sekä Pelastakaa Lapset ry. katsovat, että leikkauksista pitäisi luopua pitkällä tähtäimellä.

Kyselyn tulokset herättävät uskonnollisissa yhteisöissä tyrmistystä. Sekä juutalais- ja muslimiyhteisöt pitävät ympärileikkausta uskontonsa välttämättömänä osana.

– Ihme että he eivät ole sanoneet että henkilön pitäisi saada itse valita omat vanhempansa! Tämähän on täysin absurdia, hämmästelee Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky

Leikkausten puolustajat puhuvat myös tautiriskin pienenemisestä.

– Historian saatossa on todettu että sillä on positiivisia psykofyysisiä vaikutuksia ihmiseen, Bolotowsky toteaa ja viittaa muun muassa Yhdysvaltain lastenlääkäriliiton sekä WHO:n tutkimuksiin.

WHO:n mukaan ympärileikkaus voi vähentää HIV:n leviämistä naisesta mieheen päin, ja ympärileikkauksia on avoimesti kannustettu tekemään erityisesti HIV-epidemian piinaamilla Afrikan alueilla.

Suuria alueellisia eroja

Myös Yhdysvaltain lastenlääkäriliitto American Academy of Pediatrics suosittelee ympärileikkausta muun muassa tautiriskin pienenemisen vuoksi. Taustalla on myös kulttuurinen kehitys.

– Anglosaksisessa maailmassa ympärileikkaus on ollut yläluokan privilegio. Sillä on haluttu myös erottautua muusta väestöstä. Yhdysvalloissa se yleistyi ja valtaosa väestöstä on sen piirissä, noin 55 prosenttia poikavauvoista, Bolotowsky kuvailee.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim kuitenkin hämmästelee leikkausten perusteluja.

– Eurooppalaisten asiantuntijoiden käsitykset poikkeavat täysin amerikkalaisten lääkärien johtopäätöksistä. Laaja eurooppalaisten lääkäreiden joukko näkee yhdysvaltalaisten kollegoiden tulkinnan tämänhetkisestä lääketieteellisestä näytöstä hyvin ongelmallisena ja on julkaissut vastineen asiassa, Duodecim toteaa lausunnossaan.

– HIV:n tai penissyövän vastustaminen poistamalla esinahka ei ole perusteltua. Leikkauksessa on kyse peruuttamattomasta toimenpiteestä terveelle lapselle, joka ei itse kykene päättämään puolestaan, Duodecim katsoo.

– Lopullisena pyrkimyksenä tulee olla poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten loppuminen, mutta ennen tämän päämäärän toteutumista asiaa tulee ohjata lainsäädännöllä, perustelee seuran pääsihteeri Matti Rautalahti.

”Pikkulapsi-ikä ei ole riittävä”

Selkeimmin leikkauksia vastustavat Suomessa Sexpo-säätiö sekä Mannerheimin lastensuojeluliitto. Sexpo on pitänyt aiheesta seminaareja ja käynnistänyt asiasta oman Ehjä-projektin, joka pyrkii lisäämään tietoisuutta ympärileikkauksen ongelmista.

– Poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävää ympärileikkausta voidaan sallia vain jos siihen on henkilön oma, riittävässä iässä annettu suostumus. Vauva- tai pikkulapsi-ikä ei ole riittävä. Lain pitäisi myös edellyttää viranomaisten antamaa lupaa ja lääkärin valvontaa, vastaa Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland.

Suomessa tehdään muutamia satoja pikkupojan ympärileikkauksia vuodessa. Tarkkojen arvioiden tekeminen on kuitenkin vaikeaa, koska kaikkia leikkauksia ei tehdä virallisen terveydenhuollon piirissä.

Väestöliitto arvioi, että leikkausten määrä voi tulla kasvamaan uskontokuntien kasvun mukana. Lain edessä käytäntö on kuitenkin sekava ja johtaa ristiriitaisiin tulkintoihin. Ympärileikkaus on joissain tapauksissa johtanut oikeustaisteluihin ja muun muassa syytteisiin törkeästä pahoinpitelystä.

Alkuvuodesta Helsingin hovioikeus ratkaisi, että pojan ympärileikkaus äidin tietämättä oli hyväksyttävä teko isän kulttuuritaustan takia, vaikka lapsen suomalaistaustainen äiti oli nimenomaisesti ilmaissut kantansa ympärileikkausta vastaan. Sekä syyttäjä että lapsen äiti ja edunvalvoja aikovat valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja