Mainos

Yllätysveto perustuslakituomioistuimelta: Tshekki ei vieläkään valmis Lissabonin sopimukseen

Tshekki ei vahvista Lissabonin sopimusta ennen ylihuomenna alkavaa EU-huippukokousta, kuten muut EU-maat olivat toivoneet. Maan perustuslakituomioistuin ilmoitti yllättäen tänään, että se jatkaa sopimuksesta tehdyn valituksen käsittelyä vasta ensi viikolla. Tähän asti on oletettu, että tuomioistuin tekee asiasta ratkaisun tänään tai lähipäivinä. Tällöin maan presidentti olisi voinut viimeistään huippukokouksen aikana luvata allekirjoittaa sopimuksen.

Tshekki on ainoa EU-maa, joka ei toistaiseksi ole ratifioinut sopimusta. Maan perustuslakituomioistuin on aiemmin käsitellyt sopimusta ja todennut sen maan lakien mukaiseksi. Joukko senaattoreita on kuitenkin tehnyt uuden valituksen.

Tshekissä maan parlamentti on sopimuksen hyväksynyt, mutta EU-kielteinen presidentti Vaclav Klaus jarruttaa sen vahvistamista.

Sen jälkeen kun irlantilaiset olivat hyväksyneet sopimuksen kansanäänestyksessä, Klaus herasi epäilemään, että sopimuksen myötä maasta toisen maailmansodan jälkeen karkoitetut saksalaiset voisivat vaatia omaisuuttaan takaisin. Tämän viikkoinen EU-huippukokous pyrkii löytamään ratkaisun, joka tyydyttää Klausia. Slovakia vaatii samoja takuita kuin mitä Tshekille annetaan.

EU:lla on kiire saada Lissabonin sopimus voimaan. Alunperin ylihuomenna alkavan huippukokouksen piti nimittää henkilöt hoitamaan sopimuksen synnyttämiä presidentin ja ulkoministerin tehtäviä. Nyt nimiä käydään läpi, mutta virallisia ratkaisuita ei voida tehdä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.