Mainos

Yllätystulos: Masennuksen hoito toimii paremmin netissä kuin kasvokkain

Internetin kautta annettava psykologinen hoito tehoaa hyvin masennukseen. Asia käy ilmi kotimaisesta seurantatutkimuksesta.

Jyväskylän yliopiston psykologian laitos on kehittänyt ja tutkinut psykologisia hoitoja internetissä professori Raimo Lappalaisen johdolla.

-Niillä on monenlaisia etuja. Verkkohoidot eivät ole sidottuja aikaan tai paikkaan. Ne voivat myös tarjota kustannussäästöjä, ja niitä voidaan käyttää perinteisen hoidon lisänä, Raimo Lappalainen arvioi.

Verkkohoito on hänen mukaansa oiva tapa tarjota jonotusaikana "kättä pidempää", jos potilaan hoitoon pääsy viivästyy.

Projektitutkija Päivi Lappalainen kuitenkin muistuttaa, että myös verkkohoitoon on hyvä kuulua jonkinlainen suora kontakti potilaan ja hoitajan välillä.

-Hoito toimii paremmin, jos sen saaja ei ole ihan yksin siellä verkossa. Palaute on tärkeää. Yhteydessä hoitajaan voi olla esimerkiksi sähköpostilla, Päivi Lappalainen sanooo STT:lle.

Masennusoireet yleinen ongelma

Masennusoireista kärsivät potilaat jaettiin seurantatutkimuksessa kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai psykologista hoitoa verkossa ja toinen perinteistä, kasvokkain saatavaa hoitoa. Kumpikin ryhmä sai saman hoidon.

Puolentoista vuoden aikana kootut tulokset osoittivat, että verkkohoitoryhmän masennusoireet ja fyysiset oireet olivat vähentyneet hieman enemmän kuin kasvokkain annettavassa hoidossa.

-Tuli jonkin verran yllätyksenä, että verkko-ohjelmat toimivat näin hyvin. Tosin myös ulkomailla on todettu niiden tehokkuus, Päivi Lappalainen lisää.

Myös asiakkaat olivat tyytyväisiä saamaansa verkkohoitoon. He mainitsivat hoidon eduksi muuan muassa mahdollisuuden palata kertaamaan oma hoito-osio.

-Verkko-ohjelma oli terapiamuotona erittäin hyvä ja juuri sopiva omaan tilanteeseeni. Lääkehoito ei olisi tullut kysymykseen, arvioi eräs potilas.

Psyykkiset ongelmat ovat Suomessa suurin syy ennenaikaiseen eläkkeelle jäämiseen. Jopa 20 prosenttia suomalaisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa masennuksesta tai masennusoireista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.