Mainos

Yllätysnimi Turkin pääministeriksi

Turkin uuden hallituksen muodostajaksi on nimitetty konservatiivisen opposition johtaja Mesut Yilmaz. Presidentti Suleyman Demirel antoi hallituksenmuodostajan tehtävän Yilmazille tänään. Yilmaz toivoo saavansa hallituksensa valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.

Isänmaa-puolueeseen lukeutuva Yilmaz sanoi heti nimittämisensä jälkeen, että hän toivoo ennenaikaisia vaaleja kevääksi 1988 poliittisen tilanteen selkiyttämiseksi. Samanaikaisesti tulisi hänen mielestään järjestää myös kunnallisvaalit.

Turkin ensimmäinen islamistinen pääministeri Necmettin Erbakan erosi armeijan painostuksesta viime keskiviikkona.

Yilmazin puolueella on 129 paikkaa Turkin 550-paikkaisessa parlamentissa. Kaksi vasemmistopuoluetta on jo luvannut tukensa Yilmazille, mutta lisäksi tarvitaan pienen oikeistolaisen ryhmittymän ja Oikea tie -puolueesta eronneiden tuki luottamuslauseen saamiseksi uudelle hallitukselle.

Yilmaz ei aio neuvotella uudesta hallituksesta Erbakanin islamilaisen Hyvinvointi-puolueen kanssa.

Erbakan: epädemokraattista

Erbakan sanoi myöhemmin perjantaina, että neuvotteleminen vain opposition kanssa ja hallituksenmuodostajan nimittäminen sen jälkeen on epädemokraattista.

Myös eroamaan joutuva ulkoministeri Tancu Ciller arvosteli presidentti Demirelin menettelyä. Ciller luonnehti sitä vallankaappaukseksi.

Cilleristä oli aiemman hallitussopimuksen mukaan määrä tulla pääministeri Erbakanin jälkeen. Ciller arveli, ettei Yilmaz saa tarvitsemaansa tukea parlamentissa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.