Mainos

Yllätys Suonenjoen mansikkatiloilla: Yli tuhat työtarjousta Etelä-Euroopasta

13:14

Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin yhdistyksen sähköpostiin on parissa päivässä pamahtanut yllättäen yli tuhat työtarjousta peräti 13 eri maasta.

– Jostakin on sana kiirinyt kauas, että Suonenjoella tarvitaan nyt kipeästi mansikanpoimijoita, toiminnanjohtaja Eeva Leppänen ihmettelee sähköpostitulvaa.

Yhdistykselle on kerrottu, että jossakin eteläisessä Euroopassa olisi jopa sanomalehdessä ilmoitettu poimijapulasta.

– Emme ole sitä ilmoitusta sinne laittaneet, Leppänen naureskelee.

Tieto poimijapulasta on levinnyt sosiaalisessa mediassa ja netissä rivakasti. Ilmiöstä alettiin uutisoida vasta muutama päivä sitten.

– Kyllä tämä postien määrä on täydellinen yllätys. Kun käyn lukemassa postia, sinne napsahtelee jatkuvasti uusia työtarjouksia, Leppänen huokaa.

Keinottelua vai työhaluja?

Työtarjouksia jättäneistä monet ovat Leppäsen mukaan korkeasti koulutettuja. Mukana on jopa ansioluetteloita ja valokuvia.

– Kova halu on töihin, mutta kyllä me käytämme rekrytoinnissa muita reittejä. Tuskin me näistä otetaan eikä me vastata yksittäisiin posteihin.

Leppänen myöntää, että työhalun taustalla saattaa olla muitakin syitä tulla Suomeen. Samanlaista viisumikeinottelua harrastetaan yleisesti esimerkiksi kansainvälisiin kokouksiin ja konferensseihin ilmoittauduttaessa.

Osa poimijatarjokkaista on varmuudella liikkeellä niin sanotulla vilunkimielellä. He ovat vain keksineet oivallisen tilaisuuden yrittää Suomeen ja häipyä sitten omille teilleen ilman aikomustakaan mansikanpoiminnasta. Ulkomaiset viisumikikkailijat yrittävät käyttää hyväksi mansikanviljelijöiden ahdinkoa erikoisella tavalla.

Turistiviisumilla töihin

Mansikkatilojen poimijapula syntyi, kun ulkomailta tulleiden poimijoiden viisumit oli ajoitettu pääosin heinäkuun ensimmäiseen päivään, mutta paikalla olisi pitänyt säiden vuoksi olla jo kaksi viikkoa sitten. Mansikanviljelijäin yhdistys haluaisikin muuttaa nykyisiä viisumisäädöksiä.

– Yksi mahdollisuus tietysti olisi, että näitä täällä jo turistiviisumilla olevia kansalaisia voitaisiin käyttää, että heillä olisi lupa työskennellä tilapäisesti, ehdottaa marjanviljelijäyhdistyksen varapuheenjohtaja Olli Petäjä.

Esimerkiksi venäläisten kohdalla tähän saatiin Petäjän mukaan jo helpotusta.

– Eihän sieltä suurta joukkoa saataisi töihin, mutta tällaisessa poikkeustilanteessa siitä olisi varmasti hyötyä, Petäjä uskoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.