Yllättävä syy: Tämänkö takia syömme liikaa?

Luuletko tietäväsi miten välttää ylensyömistä? Tutkijoiden mukaan useat ruokaan ja syömiseen liittyvät päätökset tehdään alitajuntaisesti. Aivot saattavat siis johtaa meitä tietämättämme harhaan päivittäisissä ruokavalinnoissamme.

Hyvä esimerkki aiheesta on jo vuonna 1865 tehty optista illuusiota tutkiva koe. Kokeen alussa on kaksi samankokoista mustaa pistettä. Toisen pisteen ympärille ilmestyy on leveä valkoinen ympyränmuotoinen reunus, ja toiseen pisteen ympärille kapea valkoinen ympyränmuotoinen reunus. Tämän ansiosta kapeammalla reunuksella ympäröity musta piste näyttääkin suuremmalta kuin viereinen, leveällä ympyrällä varustettu musta piste.

Samantyyppinen optinen illuusio tapahtuu myös ruokaillessasi. Ruokailussa käyttämäsi lautasen koko voi vaikuttaa suoraan syömääsi ruokamäärään. Asiaa selvittäneessä tutkimuksessa koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään ja ryhmille jaettiin erikokoiset lautaset. Molempien ryhmien koehenkilöt lähetettiin ravintolaan jossa oli seisova pöytä. Tutkimustulos todisti että ihmiset joille oli annettu isommat lautaset, söivät 13 prosenttia enemmän ruokaa kuin heidän oli alun perin tarkoitus syödä. Pienillä lautasilla varustetut koehenkilöt puolestaan söivät 12 prosenttia vähemmän ruokaa kuin normaalisti.

Näin vältät alitajuntaisen ylensyömisen:

Syö pienemmältä lautaselta

Lautasten koot ovat kasvaneet Yhdysvalloissa 23 prosentilla vuodesta 1900. Havainto on harvinaisen yksinkertainen: isommalle lautaselle kasaat enemmän ruokaa ja syöt enemmän kuin sinun oikeasti tarvitsisi syödä.

Aseta terveelliset ruoka-aineet silmiesi korkeudelle keittiössäsi

Poissa silmistä, poissa mielestä. Ja sama toimii myös päinvastoin. Jos piilotat vihannekset ja muut terveelliset ruoat keittiönkaappisi perukoille, on todennäköisempää että jätät ne syömättä.

Vältä ruokapornoa

Nyt se on tieteellisestikin todistettu: että herkullisen ruoan katseleminen tekee sinut nälkäisemmäksi kuin oikeasti olet.

Syö värikästä ruokaa

Ruoan väri vaikuttaa sen makuun. Erityisen veden kielelle tuovaksi väriksi on todettu punainen. Lisää siis ruokaasi punaisia raaka-aineita ja huijaa makunystyröitäsi.

Syö miesten kanssa

Tutkimuksen mukaan kumpaakin sukupuolta edustavat collegeopiskelijat söivät vähemmän kaloreita miesten kuin naisten seurassa. Tutkijat selittävät tulosta sosiaalisilla käyttäytymismalleilla. Erityisesti naiset saattavat yrittää syödä normaalia hillitymmin miesten seurassa.

Syö hitaasti ja maistele ruokaa

Hidasta syömistahtiasi ja lopeta hotkiminen. Ala kiinnittää huomiota syömäsi ruoan makuihin ja mausteisiin. Nautiskele ruokasi kaikessa rauhassa!

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja