Mainos

Yllättävä päätös - Air Finlandin johtajien syyte ehti vanheta

Air Finlandin johtajia ei syytetä valmismatkaliikerikoksesta. Haastetta ei saatu toimitettua syytetyille ennen syyteoikeuden vanhenemista.

Air Finland hakeutui konkurssiin kesäkuussa 2012. Kilpailu - ja kuluttajavirasto teki tutkintapyynnön valmismatkaliikerikoksesta, koska yhtiön vakuudet olivat liian pienet. Vakuuden suuruus oli 2 miljoonaa euroa, kun konkurssin aikaan vakuuden olisi pitänyt olla 3,6 miljoonaa euroa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto määrittelee vakuuden suuruuden yhtiön sille antamien tietojen perusteella. Jos vakuus oli liian pieni, se tarkoittaa konkurssin sattuessa sitä, että asiakkaat eivät saa hakemiaan korvauksia täysimääräisinä.

Asiassa epäiltyinä olivat Air Finlandin toimitusjohtaja Mika Helenius ja yhtiön talousjohtaja. Kumpikin selvisi syytteettä. Syyte hylättiin Vantaan käräjäoikeudessa marraskuussa vanhentuneena. Syytettä ei saatu tiedoksi epäillyille ennen syyteoikeuden vanhentumista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto olisi toivonut, että asiassa olisi saatu päätös.

–Koko vakuusjärjestelmä perustuu sille, että jos sitä väärinkäyttää, siitä koituu sanktioita. Nyt tässä ei käynyt niin, kommentoi tuomiota kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Petteri Lehtonen.

Air Finlandin konkurssipesässä on tuhansia velkojia.

MTV Uutiset tavoitti Mika Heleniuksen, joka ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla. Hän ja talousjohtaja eivät siis joudu syytteeseen valmismatkaliikerikoksesta. Valtio korvaa heidän oikeudenkäyntikulunsa. Air Finlandin toimitusjohtaja ja talousjohtaja hakivat korvausta lähes 77 000:n euron oikeudenkäyntikuluille, mutta oikeus katsoi kohtuullisiksi kuluiksi alle puolet siitä. Valtio maksaa oikeudenkäyntikuluja nyt noin 33 000:n euron edestä.

Air Finlandiin liittyy myös toinen tutkinta, jonka esitutkinnasta tiedotetaan ensi vuoden alussa. Tässä nimekkeenä on epäilty törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä kirjanpitorikos. Sen yhteydessä kolmen Air Finlandin vastuuhenkilön omaisuutta on määrätty vakuustakavarikkoon on 2,8 miljoonaa euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.