Ylisuuret maksut tuskastuttavat lähiruoan tuottajia

Pienteurastamot maksavat moninkertaisia lihantarkastusmaksuja yhtä ruhoa kohti verrattuna suuriin teurastamoihin. Ylisuuret maksut yhdessä tiukentuneiden EU-säännösten kanssa ovat ajaneet ahdinkoon tärkeitä lähiruoan tuottajia. Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä ehdottaakin, että valtio tukisi tarkastusmaksuja.

- Lähiruoka on juuri sitä, mitä kuluttajat haluavat. Meillä ei ole varaa vähentää pienteurastamoja, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Pienteurastamoille jäisi yhä maksettavaksi EU:n määräämä minimimaksu eläinlääkärien tekemistä tarkastuksista. Silti säästö yhdelle pienteurastamolle voisi olla tuhansia euroja.

- Lihantarkastus pitää tehdä teurastuspäivää varten kaksi kertaa. Kustannus vastaa yhden työntekijän palkkaa, sanoo Hauhalan Hanhifarmin ja sen pienteurastamon omistaja Virpi Rantalainen.

Rantalaisen mukaan tuki voisi ehkä alentaa myös lähiruoan hintapaineita. Ruotsissa maksuja on tuettu kolme vuotta.

Valtiolle tuesta koituisi maksettavaksi noin 500 000 euron vuotuinen lasku.

- Niin pieni raha ei ole este, Anttila sanoo.

Valtionvarainministeriö eri mieltä

Valtiovarainministeriön mielestä ei ole perusteita alentaa maksuja niin alas, että ne eivät kata tarkastuspalvelun tuottamista. Anttilan mukaan kenelläkään ei kuitenkaan pitäisi olla moitittavaa maksutasosta.

- Kun löydämme rahat, ei valtionvarainministeriökään pistä hanttiin. Tavoite on kannatettava, sillä yrityksiä pitäisi kohdella koko maassa samalla tavalla, hän sanoo.

Nyt lihantarkastusmaksut vaihtelevat kunnittain. Lisäksi lasku riippuu eläinlääkärin matkustuskustannuksista. Työryhmä haluaa tasapuolistaa maksuja siirtämällä lihantarkastuksen kunnilta valtiolle.

Tarkastukset voitaisiin keskittää yhdelle aluehallintovirastolle tai osaksi Elintarviketurvallisuusvirastoa, jolle suurten teurastamojen lihantarkastus kuuluu jo. Työryhmän mukaan valtiontuki maksuille olisi helpointa järjestää keskitetyssä mallissa. Lisäksi keskittäminen yhdenmukaistaisi valvonnan laatua.

Anttila pyrkii toteuttamaan muutokset jo tämän hallituskauden aikana.

Pienteurastamot haluavat joustavuutta

Rantalainen toivoo säännösten tulkintaan joustavuutta. Pienteurastamot ovat vasta käyneet läpi uudelleenhyväksymisprosessin. Rantalainen kertoo, että joiltakin teurastamoilta hyväksyntä vaati remonttia. Osa teurastamoista päätti lopettaa investoimisen sijaan.

Rantalaisen mukaan osa vaadituista asioista oli hölmöjä. Teurastamoilta on vaadittu esimerkiksi, että ikkunalaudat ovat kaltevat, sillä niiden päällä ei haluta säilytettävän työkaluja.

- Joustoissa ei ole kyse siitä, että elintarviketurvallisuus vaarantuisi. Yritykset huolehtivat kyllä turvallisuudesta, sillä kuluttajat eivät osta tuotteita, joista on tullut ruokamyrkytyksiä, Rantalainen sanoo.

Tulevaisuudessa joustavuutta voidaan ehkä saada lihantarkastuksen osittaisesta omavalvonnasta. Tämä vaatii kuitenkin säädösmuutosta EU:ssa, jossa asiaa vasta mietitään. Rantalaisen mukaan omavalvonnan hyöty riippuisi sille asetettavista vaatimuksista, kuten vaadittavan koulutuksen laajuudesta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat