Mainos

Ylipitkä asuntolaina herättää kritiikkiä

Asuntorahoitukseen erikoistuneen hypoteekkiyhdistyksen mielestä 60-vuoden asuntolaina on kuluttajan näkökulmasta järjetön.

Asuntolainamarkkinoiden haastaja Handelsbanken on lyönyt pöytään laina-aikatarjouksen, jota kilpailijoiden on vaikea ylittää. Pankki kaupittelee 60 vuoden asuntolainaa kaiken ikäisille.

- Laina on tarkoitettu periaatteessa kaikille, jotka ymmärtävät filosofian tämän takana. Eli ymmärtävät, että asumiseen liittyy paitsi hoitokuluja myöskin pääomakustannuksia, ja haluavat käyttää varoja johonkin muuhun kuin lainojen poismaksuun, sanoo johtaja Hannu Saari.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Matti Inhan mielestä yli 30 vuoden laina-ajat ovat järjettömiä.

- Kun venytetään lainaa yli 30 vuoden, kuukausikustannus ei olennaisesti laske. Tässä mielessä niissä ei todellakaan ole yhtään mitään järkeä.

Laina-ajan pidentäminen 60 vuoteen pienentää sadan tuhannen euron lainan kuukausimaksua 260 euroa. Pelissä voi voittaa, jos onnistuu sijoittamaan säästyneet rahat tuottavasti. Varma voittaja on kuitenkin pankki.

Kun laina aika pitenee 60 vuoteen, maksettavaksi tulevien korkojen määrä kolminkertaistuu 116 000 euroon. Velallinen joutuu maksamaan pankille alkuperäisen lainamäärän kaksinkertaisena.

Valtaosalla velanottajista on todennäköistä, että elinaika loppuu ennen kuin velka. Tällöin loppulaina jää kuolinpesän vastuulle.

Muut pankkiryhmät seuraavat tarkkaan 60-vuoden lainan suosiota. Ainakaan vielä ne eivät ole lanseeraamassa kilpailevia tuotteita.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.