Mainos

Ylipaino johtuu usein ahmintahäiriöstä

Jopa kolmannes vaikea-asteisesti ylipainoisista kärsii ahmintahäiriöstä, kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin syömishäiriöpoliklinikan apulaisylilääkäri Jaana Suokas arvioi, että ahmimiseen johtavan syömishäiriön vuoksi lihoneita on Suomessa noin 82 500.

Ahmintahäiriöön sairastuneita saattaa olla kuitenkin paljon enemmän. Häiriö saattaa jäädä alkuvaiheessa huomaamatta, sillä ei välttämättä heti johda lihavuuteen. Yhdysvalloissa tehdyn arvion mukaan ahmintahäiriötä sairastaa siellä 2,5 prosenttia väestöstä. Jos sama pitäisi paikkansa Suomessa, olisi meillä jopa 133 000 ahmintahäiriöistä.

BED eli binge eating disorder -nimellä tunnettu ahmintahäiriö on piilevä kansansairaus. Keskimääräinen potilas ahmii muutaman kerran viikossa, tavallisimmin illalla ja yksin ollessaan. Syöminen jatkuu pahoinvointiin saakka, sillä ahmija ei pysty hallitsemaan syömistään. BED-potilas ei kuitenkaan tarkoituksellisesti oksenna, kuten bulimiasta kärsivä.

Häiriöön liittyy voimakasta häpeää ja salailua. Tästä syystä ongelma tulee lääkärin tietoon yleensä vasta, kun hoidetaan ylipainon mukanaan tuomia sairauksia. Varsin usein ahmintahäiriö jää kuitenkin kokonaan tunnistamatta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.