Mainos

Ylioppilastutkinnon uudistukset lakkaavat lähivuosiksi

Ylioppilastutkintolautakunnan tuoreen puheenjohtajan mukaan kaksi vuotta sitten alkaneet uudistukset aiotaan nyt vakiinnuttaa rutiineiksi. Tämän kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat ylihuomenna.

Uudenlainen äidinkielen koe avaa kevään ylioppilaskirjoitukset ylihuomenna. Kokelailla on myös ensi kertaa mahdollisuus tehdä terveystiedon koe, ja pitkän matematiikan kokeeseen tulee vaativampia tähtitehtäviä.

Ylioppilastutkinto on uudistunut rytinällä viime vuosina. Nyt muutoksiin tulee kuitenkin tauko, sanoo ylioppilastutkintolautakunnan uusi puheenjohtaja, Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja Juhani Lokki.

- Uudistamiskierre on ollut aika raju. Eiköhän nyt olisi aika rauhoittua muutamaksi vuodeksi, arvelee Lokki. Hän lisää, ettei yksikään työryhmä pohdi parhaillaan mahdollisia uudistuksia.

Muutokset alkoivat keväällä 2005, jolloin ylioppilastutkinnon rakenne uudistui. Toisesta kotimaisesta kielestä tuli tuolloin valinnainen koe. Viime keväänä kokelaat ahkeroivat ensi kertaa uudenlaisten reaaliaineiden kokeiden parissa, ja uudistusten sarja saadaan päätökseen tänä keväänä.

Lokki sanoo, että hänen tulevalla kolmivuotiskaudellaan uudistukset vakiinnutetaan rutiineiksi. Lokki ei aio "ikänsäkään puolesta" jatkaa tehtävässään yhtä kautta pidempään.

Tekstiä voi joutua kommentoimaan

Äidinkielen koe koostuu ensimmäistä kertaa kahdesta eri päivinä suoritettavasta kokeesta: tekstitaidon kokeesta ja esseekokeesta. Ylihuomenna pidettävässä tekstitaidon kokeessa aineistona on esimerkiksi artikkeleita, uutisia ja mielipidekirjoituksia. Kokelaan on vastattava kolmeen tehtävään. Ne liittyvät esimerkiksi annetun tekstin merkityksiin, rakenteisiin ja ilmaisuun, ja kokelas voi joutua kommentoimaan tekstiä.

- Nyky-yhteiskunnassa edellytetään aika paljon luetun ymmärtämistä ja asiatekstin pohjalta tehtäviä töitä, Lokki perustelee.

Esseekokeessa kokelas puolestaan vastaa vain yhteen valitsemaansa tehtävään. Tehtävänantona voi esimerkiksi pelkkä otsikko.

Tänä keväänä vuorossa on ensi kertaa terveystiedon koe, joka on yksi reaaliaineen koe. Se saavutti heti huippusuosion, sillä ilmoittautuneiden määrä ylitti odotukset reilusti.

Pitkän matematiikan kokeessa on edelleen 15 tehtävää, mutta niistä kaksi on entistä haasteellisempia tähtitehtäviä, joiden pakertaminen edellyttää laajaa ja syvällistä käsittelyä. Tähtitehtävät arvostellaan asteikolla 0-9 ja muut asteikolla 0-6.

- Niille matemaattisesti lahjakkaille, joilla on ehkä enemmän osaamista, annetaan mahdollisuus näyttää taitoaan.

Tämän kevään ylioppilastutkintoon ilmoittautuneita on kaikkiaan 41 319. Kokelaita, joilla on mahdollisuus saada tutkinto valmiiksi on reilut 32 000.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.