Mainos

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys sähköisti kokoomuksen keskustelua

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on sähköistänyt tänään kokoomuksen puoluekokouksen muutoin vaisua keskustelua. Kokous kuitenkin hylkäsi melko selvin luvuin aloitteet, joiden mukaan kokoomuksen tulisi ajaa pakkojäsenyydestä luopumista.

Pakkojäsenyydestä käytettiin lukemattomia värikkäitä puheenvuoroja niin aloitteiden puolesta kuin vastaankin.

Aloitteiden hylkäämistä kannattavat korostivat ylioppilaiden terveydenhuollon tulevaisuutta. Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo vetosi puoluekokousväkeen, että se olisi puoluehallituksen kannalla ja hylkäisi aloitteet. Hänen ja monen muun sanomana oli, että muutos romahduttaisi ylioppilaiden terveydenhuoltojärjestelmän.

Esimerkkinä mainittiin ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden asema. Opiskelijoiden terveydenhuolto on puhujien mukaan retuperällä, koska pakkojäsenyyttä ei ole.

Pakkojäsenyydestä luopumista perusteltiin varsinkin perustuslakikysymyksenä. Puheenvuoroissa muistutettiin, että perustuslain mukaan kansalaisilla on oikeus olla kuulumatta yhdistyksiin. Äänessä olivat pääasiassa nuoret.

Nuoret saivat kannatusta myös varttuneelta väeltä. 40 vuotta yliopistoyhteisössä toiminut dosentti Martti Häikiö sai raikuvat suosionosoitukset, kun hän ilmoitti tulleensa siihen tulokseen, ettei pakkojäsenyydelle löydy perusteita.

Puhtaan Itämeren puolesta

Saaristomeri, majakkaluoto, Itämeri.

Puoluekokouksen kannanotot jäivät selvästi vähemmälle huomiolle. Tosin näistä keskusteltiin jo eilen.

Puoluekokous kehotti Itämeri-kannanotossaan kaikkia ryhtymään sanoista tekoihin puhtaamman Itämeren puolesta. Kannanotossa ei nosteta syyttävää sormea muihin, vaan korostetaan, että kotipesäkin on saatava kuntoon. Etenkin Suomen maatalouden päästöt kuormittavat Itämerta. Suurin riskitekijä Itämeren tulevaisuudessa ovat kokoomuksen mielestä Suomenlahden öljykuljetukset Venäjän öljysatamista.

Erillisessä EU-kannanotossaan kokoomus vaatii Suomea panostamaan voimakkaasti unionin kehittämiseen vahvaksi kansainväliseksi toimijaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.