Mainos

Yliopistot valmistautuvat uuteen tutkintojärjestelmään

Suomalaisyliopistojen on määrä siirtyä ensi vuona uuteen kaksiportaiseen järjestelmään, jossa maisterin tutkinnon rinnalla vaihtoehtona on myös kanditaatin tutkinto.

Yliopistoissa valmistaudutaan jo kiivaasti tutkintouudistukseen. Yliopistojen on määrä siirtyä kaksiportaiseen tutkintojärjestelmään ensi vuoden elokuussa. Sitä koskevat suuret päätökset, kuten linjaukset tutkintojen perusrakenteista, on jo monissa yliopistoissa tehty, mutta esimerkiksi opetussuunnitelmia hiotaan vielä.

-Olemme edenneet suunnitelmien mukaan, mutta valmistelussa on ollut todella iso työ. Aikaa ei ole enää paljon jäljellä, sillä tiedekuntien tulee saada uudet opetussuunnitelmat valmiiksi ensi marraskuuhun mennessä, kertoo vararehtori Kari-Jouko Räihä Tampereen yliopistosta.

Myös Helsingin yliopistossa valmisteluissa on edetty aikataulun mukaisesti.

-Koko yliopisto on sitten valmiina siirtymään niin, että meillä on tuolloin kaikki aina opintorekisteriä myöten valmiina. Isossa yliopistossa tarvitsemme kuitenkin aikaa ja olemme lähteneet hyvissä ajoin liikkeelle, kertoo vararehtori Hannele Niemi Helsingin yliopistosta.

Siirtyminen kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen myllää rajusti yliopistoja. Suurin muutos on, että kandidaatin tutkinnosta on tulossa ensimmäinen etappi, jonka jälkeen on mahdollisuus siirtyä työelämään tai lukea maisteriksi saakka. Eri yhteyksissä on kuitenkin painotettu, että maisterin tutkinto halutaan edelleen säilyttää yliopiston perustutkintona. Iso muutos on myös se, että opintopisteet syrjäyttävät nykyiset opintoviikot.

Muutokset pohjautuvat niin sanottuun Bolognan prosessiin. Siinä eurooppalaiset maat ovat sitoutuneet kehittämään korkeakoulujärjestelmiään yhteisten tavoitteiden mukaiseksi.

Lopullinen varmuus kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen siirtymiseen liittyvistä yksityiskohdista Suomessa saadaan, kun eduskunta päättää parhaillaan käsittelyssä olevasta yliopistolaista ja tutkintoasetus hyväksytään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.