Yliopistot odottavat maisteriruuhkaa

Yliopistoissa varaudutaan poikkeukselliseen graduruuhkaan tänä keväänä. Ruuhkaa aiheuttaa tutkintouudistus, jonka siirtymäaika päättyy elokuussa.

Jos ennen vuotta 2005 opintonsa aloittanut haluaa valmistua vanhojen tutkintovaatimusten mukaisesti, gradu on jätettävä arvioitavaksi tänä keväänä. Yliopistojen listoilla on tuhansia opiskelijoita, joilla opiskelut ovat maisterin tutkielmaa eli pro gradua vaille valmiit.

Tuuli Laitila aloitti yliopisto-opintonsa kuusi vuotta sitten. Tuulin tavoitteena on saada gradu valmiiksi maaliskuussa ja valmistua keväällä yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

Mikä innoitti gradun viimeistelyyn juuri nyt?

- Kyllä se oli tämä tuleva tutkintouudistus, että saa vielä vanhan mallin mukaan tehtyä tutkintonsa, ettei tarvitse lähteä sitten tekemään mitään lisäopintoja eikä mahdollisia kandin tutkielmia siihen väliin. On hyvä, että saa suoraan maisterin paperit, kertoo Tuuli Laitila.

Maisterimäärä kasvoi jo viime vuonna

Tutkintouudistus vaikutti maisterimäärään jo viime vuonna, jolloin monesta yliopistosta valmistui ennätysmäärä maistereita.

Tämän vuoden maistereita ei osata vielä lukumääräisesti ennakoida, sillä yliopistot eivät tilastoi kirjoitusvaiheessa olevia graduntekijöitään, kertoo opinto- ja kansainvälistenasiain osastopäällikkö Mikko Markkola Tampereen yliopistosta.

- Arvelen, että sellaisia ihmisiä, jotka tutkinnon vie tämän kevään aikana loppuun, on satoja enemmän kuin viime keväänä, sanoo Markkola.

Yliopistot kannustavat opiskelijoitaan opintojen viimeistelyyn. Tarjolla on ylimääräisiä graduryhmiä, kieliopintoja ja ohjausta tarpeen mukaan.

Mitä esimerkiksi tampereen yliopisto hyötyy yhdestä maisteriksi valmistuvasta?

- Puhutaan kymmenistätuhansista euroista, mutta vaikutukset eivät ole niin suoria. Kyllä tämä yliopisto on vielä toistaseksi kokonaisuus, jossa ei lasketa ihan yhden maisterin varaan tätä sadan miljoonan euron yliopiston budjettia, sanoo Markkola.

Tutkintouudistuksen myötä opintojen laajuuksien mitoitus on muuttunut: entiset opintoviikot lasketaan nyt opintopisteinä kuten muissakin Euroopan korkeakouluissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat