Mainos

Yliopistot kilpailevat valtion varoilla aikuiskoulutuksessa

Opiskelijamäärään perustava rahanjako on synnyttänyt epätervettä kilpailua yliopistojenaikuiskoulutukseen.

Valtio antaa pelkästään avoimen yliopiston toimintaan 13 miljoonaa euroa vuodessa. Rahat jaetaan opiskelijamäärän perusteella, ja siksi yliopistot tarjoavat suuria massoja kiinnostavia perusopintoja, joihin on paljon tulijoita. Tällaisia kursseja järjestetään esimerkiksi kasvatustieteissä.

Helpon rahan perässä yliopistot ovat menneet myös toistensa alueelle Etelä-Suomessa. - Varsinkin silloin, kun verovaroin tehdään koulutusta, on aika epärationaalista, että tarjotaan samaa koulutusta alueella, jossa on jo sitä koulutusta olemassa. Eli avoimessa yliopistossa kilpaillaan silloin valtion varoilla, sanoo opetusministeriön selvitysmies, vararehtori Teuvo Pohjolainen Joensuun yliopistosta.

Saman aineen arvosanat eivät kuitenkaan kelpaa aina jatko-opintoihin toisessa yliopistossa.

Selvitysmies ehdottaa epäterveen kilpailun poistamiseksi yliopistojen yhteistyön lisäämistä. Tehtävä annettaisiin rehtorien neuvoston hoidettavaksi. Myös rahanjakoon on tulossa uusia perusteita pelkän opiskelijamäärän lisäksi.

Yliopistojen aikuiskoulutukseen osallistuu kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain. Avoimen yliopiston kursseilla oppia hakee 20.000 opiskelijaa, täydennyskoulutuksessa vieläkin enemmän.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.12.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.