Yliopistot käyttävät määräaikaisia työsuhteita laittomasti

Valtio rikkoo työlainsäädäntöä, kun se ei vakinaista yliopistojen määräaikaisten työntekijöiden tuösuhteita.

Kari Raivio

Määräaikaiset työsuhteet ovat yleisimpiä juuri yliopistomaailmassa; kolme viidestä yliopistojen ja korkeakoulujen työntekijästä on määräaikaisessa työsuhteessa. Yliopistot perustelevat tilannetta ulkopuolisen pätkärahoituksen lisääntymisellä.

Yliopistomaailmassa määräaikaiset työsuhteet ovat maan tapa. Kun kaikista Suomen palkansaajista määräaikaisessa työssä on alle viidennes, yliopistojen palkollisista määräaikaisia on yli 60 prosenttia.

Osa tutkimusprojekteista kestää selkeästi vain tietyn rajatun ajan, mutta läheskään kaikille pätkätöille ei löydy perusteita.Tätä mieltä ovat niin tutkijat kuin muutkin työntekijät.

- Perusteltuja ei mielestäni ole, koska näissä ns. projekteissa, projektirahotuksella järjestettävässä toiminnassa tukihenkilöstö tekee perustyötä, joka on samaa projektista riippumatta, puheenjohtaja Päivikki Kumpulainen Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitosta sanoo.

Liitolla on kantansa tueksi myös kättä pidempää. Virkamieslautakunta on käsitellyt 15 määräaikaisen valitukset ja 13 tapauksessa määräaikaisuus todettiin perustettomaksi. Helsingin yliopiston rehtori myöntää laittomuuden.

- Kyllä minä myönnän, että joissakin tapauksissa on toimittu vastoin lain kirjainta ja henkeä, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Kari Raivio.

Selityskin on valmiina. Ulkopuolinen rahoitus yliopistoissa lisääntyy, ja sitä mukaa kasvaa rahantulon epävarmuus. Helsingin yliopiston budjetista kolmasosa on ulkopuolista rahoitusta.

- Tämä rahoitus on luonteeltaan määräaikaista. Yhdestä kolmeen vuotta, parhaassa tapauksessa viisi vuotta. Sen jatkosta ei ole takeita. Semmoisen turvin ihmisen kiinnittäminen vakituiseen virkasuhteeseen on aika ongelmallista, Raivio perustelee.

Yritystä kuitenkin on, vakuuttaa rehtori - itsekin määräaikainen.

- Me olemme tehneet yhteistyössä henkilöstön kanssa henkilöstöstrategian, jossa selvästi sanotaan, että pääsääntösesti pyritään pysyviin virka- ja työsuhteisiin. Aina jos on määräaikainen, niin määräaikaisuuden syy täytyy perustella. Tämä ei ole sataprosenttisesti mennyt läpi vielä, mutta kyllä meillä hyvä tarkotus tässä suhteessa on, Raivio sanoo.

Hyvistä aikeista huolimatta määräaikaisuudet ovat yliopistoissa viime vuosina edelleen lisääntyneet.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat