Mainos

Yliopistosairaala on pikkukeskosen turva

Pienten keskosten synnyttäminen on turvallisinta yliopistosairaaloissa. Kuolleisuus on niissä noin puolet pienempi kuin keskussairaaloissa, ilmenee Turun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Pikkukeskosia ovat vauvat, jotka syntyvät alle puolitoistakiloisina tai ennen 32. raskausviikkoa. Keskosiksi luokitellaan alle 37 raskausviikon jälkeen syntyvät. Normaali raskaus kestää keskimäärin 40 viikkoa.

- Kuolleisuuden erot on laskettu erilaisten kertoimien avulla, sillä potilasmateriaali on erilainen eri sairaaloissa. Haastavimmat synnytykset pyritään ohjaamaan yliopistosairaaloihin, sanoo tohtoriksi väittelevä Liisi Rautava.

Tutkimuksessa ilmeni myös viitteitä siitä, että keskussairaaloissa virka-aikana syntyvillä keskosilla on parempi mahdollisuus selviytyä kuin päivystysaikana syntyvillä.

- Noin prosentti suomalaisista vauvoista, siis viitisensataa vuosittain, syntyy pikkukeskosena. Tuosta joukosta yksitoista prosenttia kuolee, yleensä jo kahden ensimmäisen elinpäivän aikana.

Joka sadas vauva pikkukeskonen

Rautava arvelee, että sairaaloiden erot selittyvät hoitokäytäntöjen eroilla. Niihin ei Rautava ei tutkimuksessaan perehtynyt, mutta hänen mukaansa asia on syytä selvittää perusteellisesti.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka moni pikkukeskosista kuoli ensimmäisen vuoden aikana vuosina 2000-2003.

Vuonna 2000-2003 pikkukeskosista 79 prosenttia syntyi yliopistosairaaloissa. Vuonna 2007 osuus oli jo 88 prosenttia, kun ensimmäiset tutkimustulokset oli julkaistu tammikuussa 2007.

Vuonna 2008 sosiaali- ja terveysministeriö määräsi, että kaikki ennen 30. raskausviikkoa syntyvät vauvat pitäisi synnyttää yliopistosairaaloissa.

- Myös pikkukeskosten pitkäaikaista kehitystä on syytä seurata jatkossa. Näin löytyvät hoidon kriittiset kohdat sekä parhaat hoitomenetelmät.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.