Yliopiston huumevarkaat pelästyivät ystävän kuolemasta

Syyttäjä Perttu Könösen mukaan Helsingin yliopiston Viikin laitokselle tehty huumemurto oli helppo juttu. Syyttäjän mukaan 25-vuotias päätekijä oli töissä farmakologian laitoksella. - Hänellä oli avain, Könönen kertoi.

Murron jälkeen huumeita käytettiin ja yksi ihminen kuoli. Tämän jälkeen epäillyt päättivät tuhota huumeet.

Pääepäillyn mukaan kuollut ystävä oli painostanut häntä murtoon.

Lue myös:

Syytetty: "Avain maalipurkissa"

Professori: "Luotimme ihmisiin"


Helsingin käräjäoikeudessa luettiin syytteitä neljälle noin 25-vuotiaalle miehelle ja yhdelle naiselle. Pääsyytteet koskevat törkeää varkautta ja törkeää huumausainerikosta.

He saivat haltuunsa mm. fentanyyliä, heroiinia, morfiinia, kokaiinia, amfetamiinia ja LSD:tä.  

Syyttäjä vaatiin päätekijälle kolmen vuoden vankeustuomiota ja muille ehdollista vankeutta. Yksi pelkkään huumausainerikokseen syyllistynyt voisi syyttäjän mukaan selvitä sakoilla.

Kuolemantapaus pelästytti

- Idea tuli 25-vuotiaalta ja hän päätti mitä varastettiin. Hänellä on myös alan tuntemusta, Könönen sanoi.

Syyttäjän mukaan erityisesti morfiinin määrä on merkittävä. Morfiinia oli 39 grammaa, josta saisi 4000 käyttöannosta. Heroiinia sen sijaan oli vain 0,04 grammaa, mutta kokaiinia esimerkiksi 8,1 grammaa.

Pääsyytetty kertoi, että paikan päälle lähdettiin hakemaan nimenomaan kokaiinia. Kaiken kaikkiaan eri aineita oli viisitoista.

- Hän kahmaisi mukaan kaikkea mitä oli.

Päätekijäksi epäilty myönsi varkauden ja huumausainerikoksen. - Kyse ei ollut erittäin suuresta määrästä, avustaja Tommi Toivonen huomautti ja totesi osan lääkekäyttöön tarkoitetuista aineista vanhentuneiksi.

- Mitään myyntitarkoitusta ei ollut.

- Kuolemantapauksen jälkeen he päättivät tuhota huumeet.

Tarkoitettu tutkimuskäyttöön

Yliopiston mukaan huumausaineiden arvo oli 55000 euroa. Ne oli tarkoitettu tutkimuskäyttöön.

Yliopistolta kerrottiin jo aiemmin huumeilla on tutkittu erilaisten huumeriippuvuuksien mekanismeja ja pyritty löytämään uusia lääkkeitä erilaisiin aivosairauksiin, esimerkiksi Parkinsonin tautiin. Tutkimuksia on tehty jo useiden vuosien ajan ja niihin on vuosien varrella osallistunut sekä yliopiston henkilökuntaa että opiskelijoita.

Lue myös:

    Uusimmat