Yliopistojen yhdistämishankkeet huolettavat

Yliopistoväki suhtautuu tuoreen hallituksen ohjelmaan varovaisen myönteisesti.

Tieteentekijät ja professorit pitävät hallitusohjelmaa periaatteessa positiivisena ja mahdollisuuksia luovana, mutta yliopistojen yhdistämishankkeet puhuttavat.

Syynä ovat erityisesti eurot, sillä pääkaupunkiseudun yhdistyvän yliopiston kaavailtu budjetti on puolet koko maan korkeakoululaitoksen budjetista.

- Siitä on pelkoa, että huippuyliopisto tulee, mutta ei ole merkitty selvästi, mistä se rahoitus tulee, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Ragna Rönnholm kertoo.

Hankkeen kannattajat vakuuttavat, että raha kyllä riittää kaikille.

- Tässä ei ole kyse nollasummapelistä, ja sen lisäksi oikeasti uskon, että jos me lähdemme tälle tielle, että kokoamme tällaisia uusia tarpeellisia yhdistelmiä, niin se on mahdollista toistaa myös muilla aloilla, rehtori Eero Kasanen Helsingin kauppakorkeakoulusta kertoo.

- Jokaisessa yliopistossa jokaisella tieteen alalla on kansainvälisesti merkittävää tutkimusryhmiä, ne kaikki ansaitsevat ne kaikki ansaitsevat kehittämistä, puheenjohtaja Risto Laitinen Professoriliitosta kertoo.

- Minä toivon, että meidän yliopistot ottaisivat muitakin kunnianhimon kohteita kuin tutkimuksen. Kyllä hyvän koulutuksen ja opetuksen antaminen on yhtä kunniallista ja ansaitsee huipun nimen, kansleri Kari Raivio Helsingin yliopistosta kertoo.

Erityisen vahvaa vastustus on ollut Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla.

- Elokuvan paikka ei voi olla tällaisessa niin sanotussa huippuyliopistossa alistettuna kaupan ja liike-elämän ja teknologian jättiosastoille, professori Peter von Bagh Taideteollinen korkeakoulusta painottaa.

Yliopistoväki odottaa nyt, miten uusi opetusministeri hallitusohjelmaa toteuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat