Mainos

Yliopistojen valmennus työelämään rempallaan

Lehtikuva

Yliopistot eivät valmenna opiskelijoita riittävästi työelämää varten, väittää tuore tutkimus.

Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otuksen tekemän tutkimuksen mukaan yliopisto-opinnoissa ei ole riittävästi työelämälähtöisyyttä.

- Tämän takia opiskelijat voivat kokea työllistymisen epävarmaksi, sanoo tutkija Johanna Penttilä Otuksesta.

- Akateemisille työmarkkinoille on pesiytynyt epävarmuus, jonka myötä juuri kukaan ei koe olevansa kokonaan turvassa työttömyydeltä. Noin joka toista opiskelijaa pelottaa siirtyminen työelämään, hän sanoo.

- Suuntaus on ollut tällainen 1990-luvun lamasta alkaen, ja tutkimuksella saatiin lisätietoa, miksi näin on, Penttilä jatkaa.

Penttilän mukaan työelämästä maalaillaan opiskelijoille liian haastavaa kuvaa.

- Työelämä pitäisi esittää sellaisena, että tavallinenkin opiskelija työllistyy. Ei tarvitse osata kaikkea, jotta saisi työpaikan.

Tutkimuksen mukaan opiskelijat pitävät työllistymisen kannalta erityisen tärkeänä yliopisto-opintoihin kuuluvaa työharjoittelua. Myös oikeiden sivuaineiden valinta koettiin tärkeäksi, mutta tähän yliopistot eivät tutkimuksen mukaan anna riittävästi tukea.

- Opiskelijat valitsevatkin sivuaineet usein ystävien suositusten pohjalta, Penttilä sanoo.

Tutkimuksessa haastateltiin 20 opiskelijaa neljästä tiedekunnasta ja seitsemää yliopistojen uraohjaajaa. Lisäksi tutkimusta varten analysoitiin yliopistojen ura- ja rekrytointipalvelun Aarresaari.netin keräämä noin 6 000 vastauksen kyselyaineisto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.