Yliopistojen rehtorit: Maksullisuus harkintaan

Lähes kaikki yliopistojen rehtorit ovat valmiit harkitsemaan yliopisto-opintojen maksullisuutta. MTV:n uutisten yliopistojen rehtoreille tekemässä kyselyssä vain kolme rehtoria kahdestakymmenestä vastusti maksullisuutta. Sen sijaan opiskelijat vastustavat maksuja jyrkästi.

Teknillisen korkeakoulun rehtori arvioi maksuttoman opiskelun hidastavan opintoja.

-Jos joutuu itse kustantamaan laboratoriotöitä, niin ne tehdään huolellisemmin ja nopeammin. Uskon, että sillä olisi samantapainen vaikutus itse opiskeluunkin, Teknillisen korkeakoulun rehtori Paavo Uronen sanoo.

MTV:n Uutiset kysyi Suomen kahdenkymmenen yliopiston ja tiedekorkeakoulun rehtoreilta mielipiteitä opintojen maksuttomuudesta.

Kolmen mielestä maksuttomuudesta ei pidä luopua. Viidentoista mielestä maksuttomuus ei ole itsestäänselvyys, vaan asia pitää ottaa keskusteluun. Kaksi luopuisi maksuttomuudesta.

-Olisi hyvä jos valtio kykenisi maksamaan lukukausimaksut kaikille kokonaan ja jos ei ihan kokonaan niin oman tulojen ja varallisuuden mukaan porrastettuna, rehtori Eero Kasanen Helsingin kauppakorkeakoulusta sanoo.

Valtion rahoitus on pienentynyt, joten ainakin EU:n ulkopuolisilta opiskelijoilta halutaan rahaa.

-Olen tiukasti sitä mieltä, että suomalaisten veronmaksajien asia ei ole maksaa aasialaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja, sanoo rehtori Jorma Sipilä Tampereen yliopistosta.

Rehtorien mielestä maksullisuus tehostaisi opintoja. Yhdeksän vastasi kyllä. Kahdeksan vastasi kyllä, mutta maksuttomuudesta ei silti kannata luopua - muitakin keinoja on.

-Pieni kannustava elementti siitä voisi syntyä, jos joutuisi maksamaan. Se jonkun verran putsaisi meidän rekistereistä niitä, joilla ei ole itse asiassa tarkoituskaan koskaan valmistua, arvelee Joensuun yliopiston rehtori Perttu Vartiainen.

Uutiset kysyi maksullisuudesta myös opiskelijoilta - ylioppilaskuntien hallitusten puheenjohtajilta. Vain kaksi oli valmis harkitsemaan ajatusta, kahdeksantoista vastusti. Opiskelijat haluavat opintojen tehostamiseen muita keinoja.

-Opetuksen laatu ja taso, sekä erityisesti opintojen ohjaus sekä opintotukijärjestelmän uudistus olisi saatava sellaiseksi, että opiskelijan olisi mahdollista olla kokopäiväinen opiskelija, sanoo Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Mari Kokko.

Opiskelijoiden mukaan nykyinen matala opintotuki pakottaa vaihtamaan lukusalin välillä työntekoon. Näin valmistuminen pitkittyy.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.12.2001)

Lue myös:

    Uusimmat