Mainos

Yliopistoissa yhä enemmän lahjoitusprofessuureja

Merkittävimpiä rahoittajia ovat kunnat ja kunnalliset organisaatiot. Erityisen tärkeiksi lahjoitusprofessuurit koetaan kaupungeissa, joissa ei sijaitse omaa yliopistoa.

Ulkopuoliseen rahoitukseen perustuvat professuurit ovat entistä tärkeämpi lisäresurssi yliopistoille. Syksyllä 2005 Suomessa oli 189 ulkopuolisella rahoituksella perustetta professuuria. Tiedot käyvät ilmi Tampereen yliopiston Alueellisen kehittämisen tutkimusyksikkö Senten tekemästä selvityksestä.

Eniten lahjoitusprofessuureja on Helsingin yliopistossa (32), toiseksi eniten Kuopion yliopistossa (28) ja kolmanneksi eniten Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa (27). Lahjoitusprofessuurien määrä on selkeästi kasvanut 1990- ja 2000-luvuilla. Normaalin tutkimus- ja koulutusjärjestelmän ulkopuolelta rahoitusta on viime vuosina ohjautunut professuureihin noin 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Merkittävimpiä rahoittajia ovat kunnat ja kunnalliset organisaatiot. Myös säätiöt ja yhdistykset sekä valtio ovat isoja lahjoittajia. Yritysten rahaa on lähes joka kolmannessa lahjoitusprofessuurissa.

Erityisen tärkeiksi lahjoitusprofessuurit koetaan alueilla ja kaupungeissa, joissa ei sijaitse omaa yliopistoa. Lahjoitusvaroin perustetuista professuureista 54 oli sijoitettu muualle kuin yliopiston pääkampukselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.