Yliopistoissa kummastellaan hallituksen rahoituspakettimallia

Yliopistojen rehtorit kummastelevat hallituksen keinoja yliopistorahoituksen lisäämiseksi. Eilisen ehdotuksen mukaan valtio antaisi lisärahaa, jos yliopistot onnistuisivat ensin itse keräämään pääomaa elinkeinoelämältä. Rehtoreiden mielestä tämä ajaa yliopistot eriarvoiseen asemaan.

Vanhasen hallitus esitteli eilen lähivuosien hankkeitaan. Pääkaupunkiseudulle suunniteltu innovaatioyliopisto saa valtiolta 500 miljoonaa euroa, jos se onnistuu itse hankkimaan yksityistä rahaa 200 miljoonaa.

Vanhanen lupasi, että myös muille yliopistoille tarjotaan vastaavanlaista mahdollisuutta. Eli mitä enemmän hankkii ulkopuolista rahoitusta, sitä enemmän saa myös valtiolta.

Yliopistoissa hallituksen täkyä ei täysin niellä.

-Yksityisten yritysten intressi rahoittaa yliopistojen toimintaa kohdistuu enemmän juuri tekniikan ja kaupan aloille, mutta meillä on suuria monitieteellisiä yliopistoja, humanistista ja yhteiskunnallista puolta, jossa vastaavanlaista mahdollisuutta tällaiseen yritysrahoitukseen ei ole ole, toteaa rehtori Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopistosta.

Yliopistoissa painotetaankin, että riittävä perusrahoitus pitäisi jatkossakin tulla valtion budjetista ilman kytkyä elinkeinoelämään.

Närää herättää myös se, miten valtio ylipäätään jakaa yliopistoille rahaa seuraavien neljän vuoden aikana.

-Yhteensä sitä laskennallista lisäystä on 200 miljoonaa, jos sitä päätöstä lukee ja siitä 100 miljoonaa annetaan tälle innovaatioyliopistolle. Eli 10% meidän koko yliopistosektorista saa puolet siitä lisäyksestä ja 90% joutuu tyytymään tähän 100 miljoonaan. Sehän se varsinainen puhallus on, kommentoi Tampereen yliopiston rehtori Krista Varantola.

Pääkaupunkiseudun ulkopuoliset yliopistot pelkäävätkin, että ne muodostavat tulevaisuudessa eräänlaisen yliopistojen maakuntasarjan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat