Yliopistoiskua suunniteltiin karmeissa sähköpostiviesteissä

Suunnittelu oli alkanut joulukuussa 2012. Kaksikko käytti Tor-verkon keskusteluissa nainen käytti nimimerkkiä ”nbk2012” ja mies ”fuckhumanity”.

Viestejä käytiin oikeudessa läpi, kun syyttäjä esitteli kirjallisia todisteitaan. Kahta 24-vuotiasta syytetään Helsingin yliopistoon suunnitellusta joukkomurhasta. Molemmat ovat kiistäneet syytteet.

Sähköpostien mukaan iskun piti alkaa aseliikkeestä. Verkon keskusteluissa mies kertoi, että suunnitelman mukaan ensin mentäisiin aseliikkeeseen Lohjan Nummelassa. Siellä hän pyytäisi saada kokeilla Glock-pistoolia ja siihen olisi vaihdettu oma lipas.

Toinen vaihtoehto oli Helsingin keskustassa sijaitseva aseliike.

Joka tapauksessa aseliikkeen pitäjä olisi tapettu. Tämä tapahtuisi joko iskun päivänä tai korkeintaan päivää ennen.

Jouluaattona 2012 lähetetyssä viestissä nainen kertoi perehtyneensä räjähteiden valmistuksesta.

”Tässä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä täältä pois tavalla, jota olen aina halunnut”, nainen totesi. Tuossa vaiheessa iskun kohteeksi valikoitui Helsingin yliopisto, koska siellä olisi paljon ihmisiä päivittäin. He suunnittelivat putkipommien asentamista ja ovien kahlitsemista poliisien tulon estämiseksi.

Viesteissä vilahtelee myös Columbine.

Panttivankeja ja mediaseurantaa

Suunnitelmana oli ottaa panttivankeja ja seurata maailmanlaajuista mediaa muutama tunti ennen kuin panttivangit tapettaisiin ja tehtäisiin itsemurha.

Kun uhreja olisi vähintään viisikymmentä, isku voitaisiin lukea ”onnistuneeksi”.

29. joulukuuta 2012 kaksikko suunnitteli manifestien jättämistä nettiin. Viestien piti tihkua kylmähermoisuutta ja suunnitelmallisuutta.

4. tammikuuta 2013 kaksikko pohti liekinheittimen rakentamista. Sen myötä heitä olisi pidetty ”maailmanhistorian pirullisimpina tyyppeinä”.

Iskua suunniteltiin tuolloin huhtikuulle 2013, mutta esille tuli jo tuolloin siirto syksylle 2013.

Viesteissä kaksikko haki tukea toisistaan ja molemmat vakuuttelivat toiselleen, että varmoja oltiin. 

Ensimmäiset varustehankinnat

Tammikuussa mies olisi ollut valmis luopumaan myrkyistä, mutta nainen halusi jatkaa. "Jos osaat ja aikaa on tehdä niitä ennen lukukauden päättymistä, niin mikä ettei", mies kuittasi.

Tammikuussa sairaat sähköpostit jatkuivat uusissa keskusteluketjuissa. Mies fantasioi sillä, että saisi päättää jonkun kohtalosta yhdellä sormenliikkeellä.

Tammikuussa 2013 mies hankki varustevyöt ja kaasunaamarit.

Nainen kertoi vihaavansa rahaan keskittynyttä yhteiskuntaa ja halusi siksi aiheuttaa vahinkoa myös tulipaloilla.

Helmikuussa 2013 mies kertoi vaikuttimistaan siten, että taustalla oli koulukiusaaminen ja hyvän ystävän tekemä selkäänpuukotus. Hän viittaa myös julkiseen nöyryytykseen. 

Nainen kirjoitti, ettei halunnut elää saastakasojen hallitsemassa maailmassa.

"Minkä ihmeen takia"

Maaliskuussa nainen epäröi ja suunnitelmat siirtyivät syksyyn. 

Parivaljakko ei ollut tavannut kertaakaan, vaan keskustelua oli käyty anonyymissä verkossa. Nainen halusi nyt tavata.

Mies ei ollut varma haluaisiko tavata. Hän pohti iskun tekemistä yksin. Vastauksessa nainen kertoi huonosta päivästä ja ilmoitti olevansa mukana. 

Maaliskuussa he pohtivat myös vaihtoehtona iskua elokuvateatteriiin toukokuussa. Yliopisto oli iskukohteena vain satunnainen valinta.

Huhtikuun alussa mies kirjoitti, että isku olisi parempi tehdä syksyllä, jolloin on pimeämpää.

"Kovaa peliä Bostonissa"

Huhtikuussa 2013 Bostonin maratonille tehtii pommi-isku, mikä "hiveli" omaan iskujaan suunnitelleita.

Toinen sanoi innostuneensa taas pommeista ja he miettivät nyt suorana televisioituja tapahtumia. Esillä olivat Helsinki City Maraton, Suomi-Espanja jalkapallo-ottelu ja linnanjuhlat.

Toukokuun lopussa viesteissä päätettiin kohteeksi koulu.

Kesällä nainen hankki suolahappoa ja haulikon hauleja.

Elokuun alussa 2013 tuli uusi laki voimaan, joka sääti henkirikosten valmistelun rangaistavaksi.

Sähköpostiviesteissä mietittiin nyt Bostonin pommi-iskuissa käytettyjen painekattilapommin tekemistä ja räjäyttämistä uuden vuoden aattona. Uuden vuoden aikaan olisi helppo ostaa räjähteitä.

”En uskalla käydä ostamassa mitään mikä voidaan tulkita pommintekovälineeksi”, nainen kirjoitti.

Taas parivaljakko suunnitteli uudenlaisia räjähteitä.

10. elokuuta 2013 nainen kirjoitti: "Lupaa minulle, että voin saada kostoni täysimääräisenä."

Mies vastasi, että uhrien pitää olla teinejä, jotta sokkiarvo olisi suurempi. Mies lupasi, että kosto onnistuisi ja ruumiita tulisi paljon. Kaikki saisivat nähdä heidän kaltoin kohtelunsa.

Aseet liian kivuton

Sähköpostiviesteissä keskusteltiin nyt siitä mikä olisi paras tapa aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa. Pommit ja tulipalo todettiin hyviksi, koska niissä vammautuisi suuri joukko ihmisiä.

Syyskuussa mies kirjoitti suunnitelman sähköpostiin. Ensin poltettaisiin joku "teinihelvetti" Kemissä, josta mies oli kotoisin. Sen jälkeen seuraavana päivänä ryöstettäisiin aseliike ja iskettäisiin yliopistolle. 

Alkusyksyn viesteissä tuli esille ensi kertaa myös arsiinikaasun käyttäminen.

Nainen kirjoitti olevansa täysin väsynyt kafkamaiseen elämään. Mies vastasi kertomalla, että halusi jättää merkin olemassaolostaan ja kokemistaan vääryyksistä.

Vieläkään parivaljakko ei ollut tavannut.

Keskustelut jatkuivat. 

Suunnitelmat elävät

Nainen oli jo vetäytymässä, mutta joulukuussa hän halusi taas mukaan, koska "asiat olivat menneet ennennäkemättömällä tavalla päin persettä".

Mies totesi siihen, ettei enää voi perääntyä tai viivästyttää.

Viestinvaihtoja käytiin jouluaattona 2013.

7. tammikuuta mies kirjoitti, että on tulossa pääkaupunkiseudulle, mutta vielä piti "psyykata itseään". Hän kertoi hyvästelevänsä vanhempansa ja kaverinsa viikonloppuna.

Tuossa vaiheessa he totesivat, että olisi syytä käydä paikan päällä tutustumassa yliopistoon.

Tiistaina 14. tammikuuta 2014 mies ilmoitti tulevansa Helsinkiin ja saapui seuraavana päivänä. Tässä vaiheessa hän oli jo kirjoittanut omalle tietokoneelleen jäähyväisviestin.

Parivaljakko tapasi nyt ensimmäisen kerran. He kävivät katsomassa yliopistolla paikkoja.

Tässä vaiheessa viestintä siirtyi tekstiviesteihin. 20. tammikuuta kotiin junalla palaava mies kirjoitti viestissä menevänsä vielä kotiin miettimään. Teko pitäisi vielä suunnitella paremmin. Mies tuli siihen tulokseen, että heitä pitäisi olla 3-4 henkilöä.

Sähköpostit jatkuvat helmikuussa

Sähköpostit jatkuivat helmikuussa, jolloin nainen kertoi saaneensa ensimmäiset arseenia sisältävät kivet. Niistä oli tarkoitus tehdä arsiinikaasua.

Nyt iskua suunniteltiin maaliskuulle. Nainen kertoi, että hänen piti näytellä vanhemmilleen ja tukihenkilölle, että hän suunnitteli elävänsä pitkän elämän.

Nainen laittoi viimeisen viestin miehelle 10. helmikuuta 2014, muttei enää sen jälkeen vastannut miehen posteihin.

Mies kertoi 28. helmikuuta, että nyt mukana olisi kolmaskin henkilö, 17-vuotias.

Tähän nainen ei enää vastannut.

Suunnitelmat selvisivät poliisille, kun 17-vuotias oli puhunut asioista neljännelle henkilölle, joka kertoi niistä poliisille.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja