Yliopistoiskua suunniteltiin anonyymissa verkossa - poliisi yrittää pysyä perässä

Helsingin yliopistolle suunniteltu isku herättää kysymään, tietääkö poliisi ollenkaan, mitä kaikkea verkossa puuhataan? Keskusrikospoliisi vastaa toteamalla, ettei nettiä voi valvoa, mutta muistuttaa, että koskaan mikään ei tapahdu tyhjiössä.

Helsingin yliopistoon iskua suunnitellut kaksikko oli tutustunut toisiinsa anonyymissä Tor-verkossa, jossa nettiliikenne kiertää salattuna ympäri maailmaa sijaitsevien palvelimien läpi. Poliisi sai tietää suunnitelmasta, kun mukaan pyydetty kertoi siitä eteenpäin.

- Poliisi on mukana Tor-verkossa ja muissakin anonyymeissa verkoissa kuten I2P:ssa tai Freenetissä, mutta niitä on mahdotonta kenenkään millään resursseilla valvoa, Keskusrikospoliisin KRP:n rikoskomisario Timo Piiroinen sanoo.

Poliisi sai kouluampumisten jälkeen lisää rahaa netin valvontaan, mutta Piiroinen ei suostu paljastamaan esimerkiksi sitä, kuinka moni poliisi KRP:sta päivittäin seuraa nettikeskusteluja.

- En halua teknisistä ja taktisista syistä avata mitään näitä asioita. En anna avaimia kenenkään käteen.

Poliisi pyrkii joka tapauksessa yhdistelemään erilaisia tietoja.

- Mikään ei tapahdu tyhjiössä. Hyvin harvoin tällainen nettikeskustelu on ainut asia, mitä näiden ihmisten elämässä tapahtuu, Piiroinen toteaa.

Poliisi saa kirjautua nettikeskusteluihin nimimerkillä kuten kuka tahansa muukin, mutta jos poliisi ryhtyy tarkkailemaan epäilyttävää nimimerkkiä suunnitelmallisesti, siihen pitää saada komisariotason poliisin eli käytännössä yleensä esimiehen lupa. Jos poliisi antaa nettikeskustelussa vääriä tai harhauttavia tietoja salatakseen henkilöllisyytensä ja tehtävänsä, tähän peiteltyyn tiedonhankintaan pitää saada kirjallinen lupa keskusrikospoliisin, suojelupoliisin tai poliisilaitoksen päälliköltä tai salaiseen tiedonhankintaan erityisesti koulutetulta, pidättämiseen oikeutetulta poliisilta. Myös ne epäillyt rikokset, joista saa hankkia lisätietoja, on tarkasti määritelty Poliisilaissa

Moni suunniteltu rikos paljastuu kansalaisten vihjeiden ja aktiivisuuden avulla.

- Poliisilla on käytössään nettivinkkisysteemi, jonka kautta voi jättää vihjeen, jos epäilee rikosta tai sen valmistelua, KRP:n rikoskomisario Timo Piiroinen mainostaa.



Lue myös:

    Uusimmat