Mainos

Yliopistoampuja lähetti televisiokanavalle materiaalia

NBC-kanavalle lähettämissään valokuvissa ampuja esiintyy aseidensa kanssa, ja videolla hän syyttää teoistaan muita ihmisiä. Nauhoitukset, kuvat ja viestit ovat levinneet tiedotusvälineisiin ympäri maailmaa.

Virginia Tech -yliopistossa 32 ihmistä tappanut Cho Seung Hui on lähettänyt kahden ammuskeluvälikohtauksen välillä NBC-televisiokanavalle valokuvia, videota ja kirjoituksia. Materiaali kertoo syvästä vihasta, tuskasta ja ahdistuksesta.

- Teillä oli kaikkea, mitä halusitte, syytti Cho muita opiskelijoita videokameralle tallentamassaan vuodatuksessa.

- Teidän Mercedes-autonne eivät olleet tarpeeksi, te pilatut pennut, teidän kultaketjunne eivät riittäneet, te hienostelijat, hän jatkoi.

- Teillä oli kaikkea. Minun eli olisi pakko tehdä tätä, olisin voinut lähteä, paeta, mutta ei, en enää juokse karkuun, mutisi Cho nauhalla. - Te pakotitte minut nurkkaan ja jätitte minulle vain yhden vaihtoehdon.

"Näin ei olisi tarvinnut käydä"

Videossa Cho syyttää teoistaan jotakuta tai joitakuita. Hän ei kuitenkaan tarkenna, kenelle hänen syytöksensä on osoitettu.

- Aika koitti, ja tein sen. Ajoitte minut nurkkaan ja jätitte minulle vain yhden vaihtoehdon. Päätös oli teidän. Nyt teillä on verta käsissänne, Cho sanoo videolla.

- Tiedättekö, miltä tuntuu kun kidutetaan? Tiedättekö, miltä tuntuu kun nöyryytetään? Minun ei olisi tarvinnut tehdä tätä, Cho jatkaa videolla.

Yhdessä valokuvassa Cho puolestaan poseeraa kameralle pidellen kahta asetta käsinein verhotuissa käsissään. Hänen päässään on nurinpäin käännetty lippalakki, ja hänellä on yllään samat vaatteet, joita hän käytti ampumisten aikana.

Toisissa kuvissa Cholla on kädessä veitsi tai vasara.

NBC ilmoitti saamastaan lähetyksestä poliisille, ja materiaalit siirrettiin liittovaltion poliisille FBI:lle. Ylikomisario Steve Flahertyn mukaan ne saattavat olla merkittäviä tapauksen tutkinnan kannalta.

Kylmäveristä suunnittelua

Ampuja oli paketin postileiman mukaan postittanut sen maanantaina aamulla ensimmäisen, noin seitsemältä tapahtuneen ammuskelun jälkeen. Hän jatkoi verilöylyä postitoimistossa käynnin jälkeen.

Tämä kertoo siitä, kuinka ennalta suunniteltu koko tapahtumaketju oli. Tutkijat eivät ole vielä varmoja, oliko Cho nauhoittanut osan viesteistään ensimmäisen veriteon jälkeen, vai oliko kaikki materiaali tehty ennakkoon.

Chon lähettämässä materiaalipaketissa ei ollut kuvia itse ampumisesta tai ammutuista.

Pikkuhiljaa on myös selvinnyt, että Cho oli kärsinyt mielenterveysongelmista jo pitkään. Hänet oli passitettu joulukuussa 2005 mielisairaalaan tutkimuksiin sen jälkeen, kun hän oli vaaniskellut kahta naisopiskelijaa. Passituspäätöksen mukaan Cho oli välitön vaara itselleen.

Cho vietti sairaalassa pari päivää ja pääsi pois sillä ehdolla, että jatkaa hoitoa lääkärin valvonnassa. Osa Chon kanssa samoilla tunneilla olleista oppilaista oli kammoksunut synkkämielistä nuorukaista niin paljon, että oli halunnut pois luennoilta. Osa opettajista oli myös huolissaan nuorukaisen mielentilasta ja väkivaltaa uhkuneista kirjoituksista.

Nauhat julkisuuteen

NBC-televisioyhtiö julkisti osan nauhoista ja kuvista, ja ne levisivät välittömästi tiedotusvälineisiin ympäri maailman. Kaikki eivät pitäneet siitä, että mielentilaltaan järkkyneen ampujan viestit esitettiin. Muun muassa Virginian poliisikomisario Steve Flaherty tuomitsi päätöksen.

- Olemme melko pettyneitä toimituksen päätöksestä julkistaa nauhat, totesi hän. ABC-kanavan aamutelevisiossa esiintynyt rikospsykologi piti nauhojen näyttämistä sosiaalisena katastrofina.

- Jos välitätte uhreista ja jos välitätte lapsistamme, niin lopettakaa näiden nauhojen esittäminen, psykologi Michael Welner pyysi.

Welnerin mielestä nauhat esittämällä ampujalle annetaan marttyyrin sädekehä, minkä jälkeen ahdistuneet nuoret voivat ottaa hänestä helposti esimerkkiä.

- Nämä videot eivät auta meitä ymmärtämään häntä, selitti Welner. Psykologin mielestä ne vain auttavat tekemään Chosta kuolemattoman hahmon.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.