Mainos

Ylimääräiset ja jatkuvat lomapyynnöt koulujen riesana

Koulujen syyslomat lähestyvät jälleen. Monelle perheelle pelkkä syysloma ei kuitenkaan riitä. Lomaa halutaan pitää usein myös viikko ennen syyslomaa tai viikko sen jälkeen.

Taustalla on se, että koulujen loma-aikoina matkustaminen on yleensä selvästi kalliimpaa kuin muulloin.

Kehittämispäällikkö Nina Lahtinen OAJ:stä myöntää, että perheiden matkailu koulun varsinaisten lomien ulkopuolella on yleistä. Mitään yleistä ohjeistusta lomien myöntämiselle ei ole, kukin kunta päättää asiasta Lahtisen mukaan itse.

– Tietenkään mikään koulu ei tällaista käytäntöä suosittele. Huoltajan pitäisi suhtautua asiaan samalla tavalla kuin siihen, että hän itse pyytäisi omasta työstään jatkuvasti ylimääräisiä lomia. Periaatteessa oppilaalla ja perheellä on vastuu siitä, ettei oppilas jää lomien takia opetuksesta jälkeen.

Lomia montakin kertaa vuodessa

Luokanopettaja Markku Töllinen Karosen alakoulusta Tampereelta toteaa, että ylimääräisten lomien pito on kouluille ja opettajille jo melkoinen riesa. Ilmiö on ollut hänen mukaansa yleinen jo monta vuotta.

Esimerkiksi Tampereella luokanopettaja voi myöntää oppilaalle huoltajan anomuksen perusteella 5 vuorokauden loman, tätä pidemmästä lomasta päättää rehtori.

Viikon tai parinkin ylimääräisiä lomia pidetään Töllisen mukaan esimerkiksi elokuussa koulujen juuri alettua tai sitten syysloman läheisyydessä.

– Sama ilmiö toistuu myös joululomalla, ollaan joko ennen joulua tai sen jälkeen viikko tai pari esimerkiksi Thaimaassa. On hyvin yleistä, että jotkut oppilaat ovat lomalla varsinaisten loma-aikojen ulkopuolella säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa.

Lomailun takia ei tukipetusta

Töllisen mukaan lomalle lähtevä oppilas pyytää usein tehtäviä loma-ajaksi, jotta hän ei jäisi jälkeen opetuksesta. Se teettää opettajille lisää työtä. Vastuu tekemättömistä töistä pitäisi Markku Töllisenkin mielestä olla oppilaan vanhemmilla, ylimääräisen lomailun takia oppilaalle ei anneta esimerkiksi tukiopetusta.

– Moni opettaja näkee kyllä kiltisti lisävaivaa ja antaa kaikki tehtävät loman ajalle. Minä en tee näin, sanon vaan että oikein hyvää lomaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.