Mainos

Yliluutnantille syyte varusmiesten vammoista

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja määrää syytteeseen Sodankylän Jääkäriprikaatin yliluutnantin, koska tämä aiheutti huolimattomuudellaan palovammoja varusmiehille taisteluharjoituksissa viime vuoden syyskuussa.

Varusmiehet määrättiin juoksemaan napalmilla sytytetyn kaivannon yli. Kaivannossa oli napalmia 100 litraa ja muutama litra oli kaadettu vielä molemmilla reunoilla sijaitseviin uriin. Harjoitukseen osallistui 86 miestä. Neljä heistä sai eri asteisia palovammoja kasvoihinsa ja heidät toimitettiin varuskuntasairaalaan.

Lehtimajan mukaan yliluutnantti harjoituksen johtajana laiminlöi turvallisuusmääräyksiä. Napalmia oli kaadettu uriin yli kuusi kertaa varomääräyksissä sallittu määrä. Ainetta ei olisi myöskään tullut kaataa kaivannon pohjalle.

Muutenkin harjoitus oli varusmiehille liian vaativa ja ylimitoitettu, arvioi oikeusasiamies.
-Kun peräti neljä heistä sai vammoja ei voi mitenkään päätellä, että syy tapahtuneeseen olisi ollut yksin varusmiehissä.

Pääesikunta saa oikeusasiamieheltä kehotuksen ryhtyä toimiin yliluutnantin asettamiseksi syytteeseen vammantuottamuksesta ja palvelusrikkomuksesta. Asiaa käsitellään aikanaan Lapin käräjäoikeudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.