Ylilääkäri: Valitettavaa, että psykiatrisiin potilaihin suhtaudutaan uhkana

Helsingissä ollaan siirtämässä psykiatrinen päivystys yleispäivystyksen yhteyteen. Espoossa tilanne on jo arkea ja kokemukset hyviä.

Helsingin päätös siirtää psykiatrinen päivystys yleispäivystyksen yhteyteen on synnyttänyt pelkoja psykiatrisen hoidon heikentymisestä.

Paradoksaalista kyllä, päätöstä on perusteltu nimenomaan mielenterveyspotilaiden hoidon parantamisella. Muutoksella pyritään tarjoamaan myös mielenterveyspotilaille hyvä somaattinen hoito.

Espoossa psykiatrinen päivystys on siirretty tavallisen päivystyksen yhteyteenon jo aikaisemmin. Siellä tilanteeseen ollaan tyytyväisiä - ainakin johtotasolla.

– Täällä kaikilla päivystykseen tulijoilla on saatavilla lähes kaikki erikoisalapalvelut. Psykiatrisissa hätätiloissa käytettävissä on tarvittaessa sisätautilääkäri, neurologi, kaikki kuvantamisvälineet ja laboratoriot, Jorvin psykiatrian vastaava ylilääkäri Martti Heikkinen luettelee palveluita.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on esitetty julkisuudessa. Hoitajatasolla on muun muassa moitittu psykiatrisen osaamisen saatavuutta.

Heikkinen kiistää väitteen, mutta myöntää, että pientä parannettavaa on.

– Psykiatrisen osaamisen resursseja on ilman muuta tarpeeksi. Tässähän on psykiatrian erikoislääkäri koko päivystysajan käytettävissä. Psykiatrinen sairaanhoitaja voisi kyllä olla hyvä hänen tukenaan. Toki he tulevat jo nyt   tarvittaessa osastoilta, mutta sellainen, jolla ei olisi velvoitteita muilla osastoilla, olisi edistysaskel, Heikkinen toteaa.

Kauhutarinat äärimmäisen harvinaisia 

Lehdissä on kerrottu tilanteista, joissa infarktipotilas odottaa hoitoa keskeytyksettä huutavan psykoottisen henkilön vieressä. Heikkisen mukaan vastaavat tilanteet ovat äärimmäisen harvinaisia.  

– Sehän on ihan poikkeustilanne. Näillä jutuilla luodaan mielikuvia tilanteista, jotka ovat äärimmäisen harvinaisia. Suurin osa potilaista istuu ihan rauhassa odotushuoneessa ja odottaa vuoroaan, Heikkinen vakuuttaa.

Heikkinen pitää psykiatrisen päivystyksen siirtämistä muun päivystyksen yhteyteen myös hyvänä keinona karsia turhia pelkoja ja ennakkoluuloja. 

Yleislääkäripäivystyksessä ei leimaannu

– On valitettavaa, että psykiatrisiin potilaisiin suhtaudutaan joskus asiana, jonka kanssa ei mielellään olla tekemisissä. Täällä yleislääkäripäivystyksessä he eivät ainakaan leimaannu, Heikkinen toteaa.

Heikkinen ei usko myöskään, että päivystyksen siirtyminen toiseen, aluksi vieraaseen sairaalaan, nostaisi rimaa hakea apua.

– Ainahan ihmiset näkee näitä uhkakuvia, mutta ihmiset tottuvat ja toimipisteeet vaihtuvat. Uskon, että potilaat arvostavat sitä, että heillä kaikki toimivan modernin päivystysyksikön fasiliteetit käytettävissä. Sen myötä potilaat varmaan huomaavat, että täällähän on turvallista olla, Heikkinen rohkaisee.



Lue myös:

    Uusimmat