Mainos

Ylilääkäri: Terveyskeskusten hoitojonot viivästyttävät syöpädiagnooseja

Terveyskeskusten jonot ja ajoittaiset väärät diagnoosit viivästyttävät syöpää sairastavien hoidon aloittamista.

Ylilääkäri Tiina Saarto HUSin syöpätautien klinikalta sanoo, että syövän hoidossa on toivomisen varaa nimenomaan hoitoketjun alkupäässä.

– Terveyskeskuksiin on vaikea päästä. Kun lähete erikoissairaanhoitoon tulee, siitä eteenpäin asiat lähtevät etenemään nopeasti, Saarto toteaa.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla on viimeisen viikon aikana julkaistu kirjoituksia, joissa syöpää sairastavat tai heidän omaisensa ovat kertoneet hoitojen viivästymisestä esimerkiksi pitkien terveyskeskusjonojen tai byrokratian takia.

Yksi kirjoittaja kertoo, että hänen kylkikipunsa ja hengitysvaikeutensa tulkittiin terveyskeskuksen ajanvarauksessa revähdykseksi. Potilas jäi odottamaan oireiden parantumista, mutta kuuden kuukauden pitkittyneen sairastelun jälkeen kipujen aiheuttajaksi paljastui pahanlaatuinen keuhkosyöpä.

Väärät diagnoosit pelottavat

Syöpätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Liisa Pylkkänen sanoo, että yleislääkärien ajoittaiset väärät diagnoosit saattavat pitkittää tarpeellisten hoitojen saamista.

– Syövän oireet voivat olla hyvin epämääräisiä, kuten yskää tai närästystä. Välillä mietin, että enpä olisi osannut epäillä syöpää, vaikka olen siihen erikoistunut lääkäri enkä yleislääkäri, Pylkkänen sanoo.

Pylkkäsen mukaan potilaan kannattaa itse seurata oireitaan ja hakeutua uudelleen lääkäriin, jos ne pitkittyvät tai vaikeutuvat.

– Ymmärrän ihmisten huolen siitä, että saadaanko oikeita diagnooseja ajoissa. Moni syöpä kehittyy kuitenkin hitaasti, eikä muutaman viikon viivästymisellä usein ole ratkaisevaa vaikutusta syövän hoidon onnistumiseen, Pylkkänen rauhoittelee.

Tiina Saarto kertoo, että HUSissa on mielipidekirjoitusten julkaisemisen jälkeen keskusteltu siitä, miten heidän toimintaansa voitaisiin parantaa.

– Nämä hoidon viivästymiset ovat hurjan ikäviä tilanteita. Olemme varmistaneet, että meidän päässämme ei ole sitä heikkoa lenkkiä, Saarto sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.