Ylilääkäri: 100 kilometrin synnytysmatka on vielä kohtuullinen

Kasvavat synnytysmatkat eivät ole turvallisuusriski suurten synnytyssairaaloiden lääkäreiden mielestä.

Synnytykset keskittyvät jatkossa suuriin sairaaloihin, koska pienet aluesairaalat eivät pysty järjestämään uuden terveydenhuoltolain vaatimaa ympärivuorokautista päivystystä. Lääkärit uskovat, että muutos kuitenkin parantaa potilasturvallisuutta, vaikka synnyttäjien matka sairaalaan pitenee.

– Jos olisit raskaana ja vaikka vauvan sydänäänet romahtaisivat, niin miltä tuntuisi kuulla, että lääkäri tulee 30 minuutin päästä?, kysyy Helsingin Kätilöopiston sairaalan osastoylilääkäri Veli-Matti Ulander.

50–100 kilometrin lisämatka päivystävään synnytyssairaalaan on Ulanderin mielestä kohtuullinen.

– Tällä hetkellä esimerkiksi Utsjoelta käydään synnyttämässä Rovaniemellä. Se matka on yhtä pitkä kuin Helsingistä Kokkolaan. Pohjois-Suomen välimatkoihin verrattuna nämä etelän etäisyydet ovat ihan marginaalisia, Ulander sanoo.

Vastuualuejohtaja Kari Nieminen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta myöntää, että muutos vaatii synnyttäjiltä ennakointia.

– Muuten se ei potilaaseen vaikuta. Joku saattaa ajatella, että pienissä sairaaloissa on rauhallisempi tahti, mutta kyllä isoissakin sairaaloissa synnyttäjät pystytään huomioimaan, Nieminen sanoo.

Sairaaloiden pitää kuitenkin varmistaa, että työntekijöitä on tarpeeksi kasvavaa potilasmäärää varten. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa tämä vaatisi erikoisjärjestelyjä.

– Eivät synnytykset voi loppua muualla kuin seinään, sanoo ylilääkäri Juha Tapanainen.

– Emme me ainakaan pysty ottamaan koko alueeltamme kaikkia synnytyksi yks kaks yllättäen. Jonkinlainen varoaika näihin muutoksiin on pakko antaa.

Lue myös:

    Uusimmat