Ylikapellimestari Franck eroaa Kansallisoopperasta

Franckin mukaan eron syynä ovat näkemyserot Kansallisoopperan johdossa. Kansallisoopperan orkesteri toivoisi Franckin jatkavan.

Kansallisoopperan ylikapellimestari Mikko Franck eroaa tehtävästään. Franck jätti eroilmoituksensa tänään Kansallisoopperan säätiön hallitukselle. Franckin mukaan syynä ovat näkemyserot oopperan johdossa.

- Ensisijaisesti olen menettänyt luottamukseni ja uskoni pääjohtaja Erkki Korhosen ja hallintojohtaja Pekka Kaurasen kykyihin hoitaa tehtäväänsä hyvin. En näe mahdollisuuksia jatkaa Kansallisoopperassa tämän johdon kanssa, näkemyseromme talon tulevaisuudesta ovat liian suuret, Franck perustelee päätöstään.

Hän kertoo pelkäävänsä, että hallintojohtajan ajamat muutokset voivat pahimmillaan johtaa Kansallisoopperan taiteellisen tason romahtamiseen. Tällaisia muutoksia ovat Franckin mukaan muun muassa aikeet vähentää taiteellista henkilökuntaa ja näytäntömäärien pudottaminen kuudesta viiteen viikossa.

- Kauranen ajaa näitä asioita ja pääjohtaja seuraa avuttomana vierestä. Hänellä ei ole langat käsissään. Kansallisoopperassa on johtamiskriisi.

- En myöskään tiedä yhtään muuta oopperataloa maailmassa, jossa hallintojohtaja osallistuu niin voimakkaasti taiteellisen ohjelmiston suunnitteluun ja teosvalintoihin.

Franck ei ota kantaa siihen, jatkaisiko hän pestissä, jos oopperan johto vaihtuisi.

- Tulevaisuuden asiat mietin päivä kerrallaan. Hommia piisaa. Pysyviä ylikapellimestaripestejä tarjotaan minulle säännöllisesti. Pohdin tarjouksia nyt rauhassa.

Franck, 27, aloitti Kansallisoopperan ylikapellimestarina viime vuonna elokuun alussa, ja hänen kautensa oli määrä jatkua vuoden 2011 heinäkuun loppuun asti. Franckilla on tehtävästään vuoden irtisanomisaika, joten hänen eronsa astuu voimaan helmikuussa vuoden kuluttua.

Nyt maaliskuussa ensi-iltansa saava Punainen viiva jää Franckin viimeiseksi työksi Kansallisoopperan ylikapellimestarina.

- Punaisen viivan esitysten loputtua minulla olisi joka tapauksessa ollut 11 kuukauden tauko Kansallisoopperassa. Suunnitellut projektit, kuten kiertueet siirtyivät ja peruuntuivat, koska johto ei saanut ajoissa tehtyä päätöksiä niiden suhteen, Franck näpäyttää.

Kun Franckin nimityksestä ylikapellimestariksi kerrottiin keväällä 2004, luonnehdittiin Franckin toimenkuvan vastaavan kansainvälisissä oopperataloissa vakiintunutta musiikillisen johtajan tehtävää.

- Hänestä tulee Kansallisoopperan johtoryhmän täysivaltainen jäsen ja hän osallistuu ohjelmiston suunnitteluun ja taiteelliseen kehittämiseen. Hänellä on myös oikeus vaikuttaa johtamiensa oopperoiden ohjaaja- ja solistivalintoihin, ja hänen sanallaan on painoa, kun tuotantoihin valitaan vierailevia kapellimestareita, Kansallisoopperasta ilmoitettiin tuolloin.

- Minulle on tärkeää olla mukana kaikessa taiteelliseen ja musiikilliseen päätöksentekoon liittyvässä, Franck puolestaan painotti.

Tulevia töitä huipputaloissa

Kansallisoopperassa Mikko Franck on johtanut Taikahuilun, Lemmenjuoman, Don Giovannin ja Toscan esityksiä, La Bohemen, Hovanstsinan, Manon Lescautin, Parsifalin ja Jevgeni Oneginin ensi-illat sekä Einojuhani Rautavaaran Rasputinin kantaesityksen.

Franckin tulevia oopperatöitä ovat muun muassa Tosca ja Lemmenjuoma Royal Opera House Covent Gardenissa Lontoossa, Ring-sarja Deutsche Operissa Berliinissä ja Salome Metropolitanissa New Yorkissa.

Lisäksi Franck työskentelee tulevaan kesään saakka Belgian kansallisorkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina.

Orkesteri tukee Franckia

Uutinen ylikapellimestarin erosta järkytti Kansallisoopperan orkesteria. Orkesterin tiedotusvälineille lähettämä lausunto asian johdosta oli erittäin tiukkasävyinen.

- Uutinen erosta on järkyttävä ja surullinen, mutta se ei toki tullut täytenä yllätyksenä. Talomme taloudellinen tilanne ja selvitystilaa muistuttava hallinnollinen kaaos on ollut kauan kaikkien tiedossa. Kärsijöinä ovat oopperan vakituinen henkilökunta sekä suomalainen oopperataide. Vaikutukset tulevat heijastumaan valitettavan pitkälle tulevaisuuteen.

Orkesteri kertoo pitävänsä suoranaisena tragediana sitä, että hedelmällinen ja odotettu yhteistyö uuden ylikapellimestarin kanssa sai näin dramaattisen käänteen aivan alkumetreillä. Orkesterin mukaan korkeat odotukset Franckin kauden suhteen eivät rajoittuneet pelkästään hänen taiteelliseen, vaan myös hallinnolliseen panokseensa.

- Tuemme kaikin tavoin Kansallisoopperan hallitusta kaikissa sen, tarvittaessa dramaattisissakin ratkaisuissa, joihin se toivon mukaan ryhtyy saadakseen Mikko Franckin jatkamaan myös tulevaisuudessa Suomen kansallisoopperan ylikapellimestarina.

Pääjohtaja pahoillaan erosta

Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen kertoo olevansa hyvin pahoillaan Mikko Franckin erosta.

- Se on suuri, suuri menetys talolle.

Franck kritisoi kärkevästi talon johtamistapoja, muun muassa sitä, että hallintojohtaja Pekka Kauranen hänen mielestään puuttuu liikaa ohjelmistoon, taiteelliseen puoleen.

- Se on Franckin näkemys, Korhonen tyytyy sanomaan.

- Mitä tulee esimerkiksi esitysmäärien vähentämiseen, niin kun ei ole huomattavaa lisäystä odotettavissa tulopuoleen, on ollut pakko tehdä rakenteellisia muutoksia.

Kansallisoopperan ongelmat kilpistyvät ja henkilöityvät luonnollisesti pääjohtajaan, mutta Korhonen ei aio lyödä rukkasia naulaan.

- Kyllä tässä on kannettava vastuu tehdyistä päätöksistä, joten täytyy koettaa jaksaa jatkaa.

- Sitä paitsi uskon, että asiat järjestyvät. Parempaan päin ollaan menossa. Viime vuoden myynti oli lopulta Suomen kansallisoopperan koko historian paras. Ja tämän kevään myynti on jo nyt saavuttanut budjetoidun määrän.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat