Mainos

Ylikansallinen lennonjohto parantaisi lentoturvallisuutta

Euroopan ilmatilan turvallisuus paranisi asiantuntijoiden mukaan hulppeasti, mikäli ns. single sky -sopimus ja siihen kuuluva Eurocontrol-lennonvalvontajärjestelmä saataisiin täydellisesti toteutettua.

Eurocontrollilla tarkoitetaan järjestelmää, jossa kaikki yli 28 000 jalan korkeudessa liikkuva lentoliikenne ohjattaisiin yhden, ylikansallisen lennonjohtojärjestelmän alaisuuteen. Kansalliset lennonjohdot huolehtisivat enää koneiden nousuista ja laskuista.

Tavoite ei suinkaan ole uusi, sillä sitä on yritetty ajaa eteenpäin jo yli neljä vuosikymmentä. Nizzan EU-huippukokouksessa joulukuussa 2000 Eurocontrolin perustaminen viimein hyväksyttiin.

Ylikansallisen lennonjohdon perustaminen voidaan aloittaa heti kun tarvittava EU-lainsäädäntö on saatu valmiiksi - ja Ranska, Kreikka sekä Portugali saadaan luopumaan sitkeästä vastustuksestaan.

Kyseisten maiden mukaan oman ilmatilan valvonta kuuluu suvereenin valtion "luonnollisiin oikeuksiin". Guardian-lehden kolumnisti Will Hutton kehotti taannoin järjestelmän vastustajia unohtamaan euroskeptisyytensä ja ottamaan asiat asioina:

-Eurocontrol on saatava aikaan. Järjestelmä, joka sitä yrittää luoda voi olla kömpelö ja hidas, mutta se on luotu Euroopan parlamentin demokraattisella mandaatilla.

EU ei ole täydellinen, mutta muutakaan meillä ei ole. Sen sijaan että pilkkaisimme sitä, meidän tulisi edesauttaa sen pyrkimyksiä, Hutton kirjoitti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.