Ylihoitaja lähetyksessä: Tämän ansiosta vanhukset ovat päässeet eroon unilääkkeistä

Ylihoitaja, terveystieteiden maisteri Tuula Lahti kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, kuinka vanhukset pääsevät eroon unilääkkeistä.

Vantaalla sijaitsevien vanhainkotien johtajan Tuula Lahden mukaan hyvä hoito koostuu kolmesta asiasta: asiakaslähtöisyydestä, kodinomaisesta ja turvallisesta hoitoympäristöstä sekä merkityksellisestä elämästä.

Omahoitaja ottaa vanhuksen vastaan ja perehtyy tämän taustoihin, toiveisiin ja tarpeisiin. Tietoja kerätään ensisijaisesti vanhukselta itseltään, omaisilta sekä mahdollisista aikaisemmista hoitopaikoista.

— Me teemme elämänkaarilomakkeen, jossa käydään vanhuksen elämää läpi laajalti. Sieltä tulee esille millaisessa työssä hän on ollut ja mitä hän on harrastanut, Lahti kertoi.

Vanhuksille tarjotaan erilaisia virikkeitä, joihin he osallistuvat kuntonsa ja halunsa mukaan. Virikkeenä voi olla tanssi, kuvaamataide, taidenäyttely, konsertti tai elokuva. Vapaaehtoiset käyvät säännöllisesti ulkoiluttamassa vanhuksia, ja niin sanotut halikoirat käyvät tervehtimässä silloin tällöin etenkin vuodepotilaita.

Erityisesti ravitsemusasioita on kehitetty ravitsemusterapeutin vetämässä työryhmässä. Ravitsemuksen ja painon kehityksen lisäksi seurataan lääkehoitoa.

— Meillä on aika vähän yksikköjä, jossa käytetään säännöllisesti unilääkkeitä. Muu merkityksellinen elämä tuo sitä elämän sisältöä, että uni maittaa, Lahti sanoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, millainen toive Lahdella on vanhusten omaisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja