Mainos

Yliaika ei auttanut WTO-kokousta

Mielenosoitusten sävyttämät Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelut ovat epäonnistuneet USA:n Seattlessa. WTO:n johto ilmoitti aamulla, että sopimusta maailmankaupan vapauttamisen jatkotoimista ei ole syntynyt ja että neuvottelut ovat toistaiseksi päättyneet.

Mielenosoittajaa viedään

Yli 130 maan kauppaministerit yrittivät viime yönä Suomen aikaa saada sopua aikaan jatkoajalla. Maailmankaupan vapauttamiskysymyksistä jatketaan keskusteluja joulun jälkeen kauppajärjestön päämajassa Genevessä.

Sopua uuden kauppaneuvottelukierroksen aloittamisesta etsittiin eilen vielä kolmenkymmenen maan neuvotteluryhmässä kello kuusi illalla paikallista aikaa, jolloin kokouksen oli ohjelman mukaan määrä loppua.
Suuri osa alkupäivän ohjelmasta oli tuolloin kulunut maatalouden ongelmien selvittämiseen. Muihin kauppajulistuksen luonnoksen asioihin päästiin käsiksi vasta iltapäivällä. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi oli hyvin huolestunut kokouksen onnistumismahdollisuuksista.
- Aika alkaa loppua kesken, ja osa valtuuskunnista on jo illalla lähdössä aiemmin varatulle kotimatkalle. Viimeistään alkuillasta julistuksen pitäisi olla valmis, jos se halutaan saada aikaan. Tilanne ei näytä hyvältä, Sasi sanoi.

Oma takarajansa kokoukselle asetti EU:n edustajan mukaan myös Seattlen kongressikeskus. Keskuksen johto ilmoitti, että keskuksen pitää olla tyhjä puoleenyöhön mennessä.

WTO:ta vastustavien kymmenientuhansien mielenosoittajien parissa tieto kokouksen päättymisestä tuloksettomana on otettu riemuiten vastaan.
-Me lopetimme kokouksen, he (kokouksen osanottajat) nilkuttavat takaisin Geneveen, totesi mielenosoituksia organisoineen Direct Action Networkin edustaja Juliette Beck.

Seattlen kokous ajautui moniin erimielisyyksiin, jotka koskivat mm. maataloustuen leikkauksia ja työehtojen vähimmäisvaatimuksia kehitysmaissa. Yhdysvaltain maatalousministeriön edustaja arvioi, että kokous kariutui kiistoihin vientituista. Ministerikokouksen tavoitteena oli sopia yksityiskohtaisesta aikataulusta, jonka mukaan keskustelut kaupan vapauttamisesta jatkuisivat.

Kokous osoitti myös havainnollisesti sen, mitä käytännön ongelmia 135 osapuolen neuvottelut aiheuttavat. Loppuvaiheessa sopua yritettiinkin hieroa huomattavasti pienemmässä piirissä, mikä oli taas ärsyttänyt mm. ulkopuolelle jääneiden kehitysmaiden edustajia. WTO:n kokous herätti paljon huomiota myös siksi, että kaupan vapauttamista vastaan protestoineet mielenosoittajat ottivat kokouksen alussa rajusti yhteen poliisin kanssa Seattlessa.
(MTV3-STT)

Riitta Snellmanin juttu WTO:n kokousmylläkästä Huomenta Suomessa. (1.43)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.