Mainos

Yli sata taloutta yhä ilman sähköä Savossa

Yli 100 taloutta on edelleen ilman sähköä Pohjois-Savon yöllisen myrskyn jäljiltä. Savon Voiman vikakorjaajat saivat yön ja aamun tunteina korjattua valtaosan kaatuneiden puiden katkomista linjoista. Savon Voiman mukaan sähköt pyritään saamaan kaikkiin talouksiin vuorokauden sisällä.

Voimakas ukkosrintama kulki eilisiltana yli Pohjois-Savon katkoen puita ja kaataen niitä kymmenien kilometrien matkalta teille ja sähkölinjojen päälle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä oli kaksi voimakasta ja pitkäkestoista ukkosmyrskyä, joihin liittyi syöksyvirtaus.

Kuopion eteläpuolelta Vehmersalmella kehittynyt myrsky eteni yön aikana Kaakkois-Suomeen aina Imatran seudulle saakka.

Vehmersalmen paloaseman yksikönjohtaja Markku Duus Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoi, että taivas tummeni jo eilen illalla kahdeksan maissa.

- Kymmenen aikaan ukkosmyrsky ilmestyi kuin puskan takaa. Itse en ole voimakkuudeltaan vastaavaa aiemmin kokenut, Duus kuvaili. Puut lakosivat, vettä tuli kaatamalla ja salamoi.

Syöksyvirtaus kaatoi puut

Ukkosrintaman laajuus oli yllätys myös Ilmatieteen laitokselle. Päivystävän meteorologin Tuomo Bergmanin mukaan laitoksella arvioitiin ennakkoon, että Savossa kehittyvät ukkoskuurot jäisivät paikallisiksi.

- Pidimme vielä eilen alkuillalla vain pienempiä paikallisia ukkoskuuroja todennäköisinä. Arvioimme, ettei ukkonen enää jaksa kehittyä, kun aurinko laskee, Bergman kertoi. Tämän vuoksi Ilmatieteen laitokselta ei myöskään lähetetty myrskyvaroitusta.

Ukkosmyrskyn voimakkuus johtui siitä, että myrskyyn liittyi syöksyvirtaus, joka voimistui useampaan otteeseen.

- Myrskyssä oli kaksi hyvin pitkäkestoista, niin sanottua supersolutyyppistä syöksyvirtausta. Syöksyvirtaus on päässyt useampaan otteeseen pintaan, Bergman sanoo. Tähän viittaa myös puiden kaatuminen myrskyn etenemissuunnan mukaisesti.

Yhteyksiä urakoitiin vauhdilla kuntoon

Myrsky teutaroi noin sadan kilometrin matkalla kolmen tunnin ajan. Voimakkaimmillaan se oli Pohjois-Savossa Vehmersalmen, Leppävirran ja Varkauden seuduilla.

Varkauden ja Iisalmen välillä toimivan Savon Voiman vikakorjaajien rankka raivaus- ja korjausurakka käynnistyi myöhään perjantaina.

Sähkölinjoille kaatuneet puut katkaisivat yli 3000 asiakkaalta sähköt. Käyttöteknikko Ninni Muona kertoi, että urakoitavaa riitti.

- Joillakin linjaväleillä oli linja poikki lähes kymmeneltä kohdalta kaatuneiden puiden takia, Muona sanoi. Noin parinkymmenen miehen vahvuisella joukolla suuri osa vikapaikoista saatiin korjattua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.